szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Folyékony víz jelenlétére utaló bizonyítékokat találtak a kutatók a Marson.

Nagyméretű, nagyjából 20 kilométer hosszú tóra bukkantak kutatók a vörös bolygó déli jégsapkája alatt, amelyben vélhetően folyékony állapotú víz található.

©

Korábbi kutatások alapján feltételezni lehetett, hogy időszakosan folyékonnyá váló vízfolyások akadhatnak a Marson, arra azonban, hogy állandóan folyékony állapotú víztömeg van a bolygón, most először találtak bizonyítékot.

A felfedezés a Mars Express szondán utazó MARSIS radarberendezésnek köszönhető, amely hullámai segítségével "belát" a bolygó felszíne alá.

(A képre kattintva nézheti meg a NASA leggyönyörűbb Mars-felvételeiből válogatott képgalériánkat)

©

A MARSIS a Planum Australe vidékét pásztázta még 2012 és 2015 között; a műszer mérései alapján összeállított 29 radarkép alapján a tó másfél kilométerrel a jégpáncél alatt található, és nagyon hasonló lehet a Föld jégsapkái alatt lévő tavakhoz.


Mi az a MARSIS?

A "Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding" elnevezésű eszköz az Európai Űrügynökség és a NASA közös Mars Express küldetése keretében, 2003 óta végez méréseket a bolygó körül keringve. Az űrszondára szerelt detektorrendszer két 20 és egy 7 méteres antennából áll; az általuk kibocsátott kisfrekvenciájú rádióhullámokkal vizsgálja a Mars felszín alatti rétegeit, elsősorban folyékony víz után kutatva.

 

A Magyar Csillagászati Egyesület korábbi ismertetője szerint a berendezés által kisugárzott radarjelek több kilométer mélységet is elérhetnek. A déli pólus közelében például a 3,7 km vastag jég alatt húzódó alapkőzetrétegről sikerült visszhangot detektálni, s így először nagy pontossággal meghatározni a bolygó déli poláris területén a jégtakaró vastagságát. Ali Safaeinili (Jet Propulsion Laboratory) szerint azonban ezzel a berendezés teljesítőképességének határát még nem érték el, az általa kibocsátott rádióhullámok akár 20 km vastag jégrétegen is képesek lennének áthatolni.

Ha máskor is szeretne értesülni hasonló hírekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!