szerző:
MTI

Hazaárulás címén indult eljárás Viktor Kudrjavcev, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat vezető kutatóintézetének munkatársa ellen, aki a vád szerint hiperszonikus repülőszerkezetek kifejlesztésénél alkalmazott technológiákról szolgáltatott ki titkos információkat egy NATO-országnak – közölte hétfőn a Kommerszant című gazdasági napilap.

Vlagyimir Usztimenko, a Roszkoszmosz sajtószolgálatának vezetője a TASZSZ-nak nem kívánta kommentálni a lap értesülését, de megerősítette a letartóztatás tényét és kijelentette, hogy az űrkutatási cégnél szombaton vizsgálóbizottságot állítottak fel Szergej Gyomin vezérigazgató-helyettes vezetésével. A testület a héten megkezdi munkáját.

A Roszkoszmosz sajtószolgálata a nap folyamán később azt közölte, hogy az államtitok-védelmi vizsgálat középpontjában 2013-ban történt események állnak. Az Interfax hírügynökség emlékeztetett rá, hogy az űrkutatási vállalat élén 2013 októberéig az azóta elhunyt Vlagyimir Popovkin állt.

Jevgenyij Jenyikejev, a Moszkva Társadalmi Megfigyelő Bizottsága elnevezésű jogvédő csoport tagja a Kommerszantnak elmondta, hogy egy moszkvai bíróság szombaton rendelte el a 74 éves Kudrjavcev letartóztatását. A péntekre virradóra a Moszkva melletti Koroljovban lévő lakásán őrizetbe vett férfi a Központi Gépipari Tudományos Kutatóintézet (CNIImas) munkatársa.

A Kommerszant úgy értesült, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) átkutatta a CNIImas több munkatársa, valamint Dmitrij Pajszon, a Roszkoszmosz kutatási és elemző központja igazgatójának irodáját. A hazaárulás ügyében folytatott nyomozás által tanúként kezelt Pajszon a múlt héten benyújtotta lemondását és augusztus elejéig szabadságon van. Ahogy a lapot idézve mi is megírtuk, tucatnyi ember ellen folyik vizsgálat nyugati titkosszolgálatokkal való együttműködés gyanúja miatt. Az FSZB megállapította, hogy a nyugati hírszerzés szigorúan titkos hiperszonikus kutatások eredményeinek birtokába jutott.

Hiper-szuper

Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója elrendelte, hogy az űrkutatási vállalat mindenben működjön együtt az FSZB-nyomozással. Rogozin számára irodát alakítanak ki a CNIImasnál, hogy személyesen felügyelje a belső vizsgálatot, valamint a Szojuz-5 hordozórakéta és az Energia-5 szupernehéz rakéta fejlesztési munkálatait. A lap forrásai szerint az ügy az intézet viszonylagos önállóságának csökkenéséhez és az orosz rakétaiparon belüli biztonsági előírások további szigorításához vezetnek majd.

A Kommerszant szerint Viktor Kudrjavcev, aki eddig a hazaárulás-ügy egyetlen vádlottja, nem ismerte el bűnösségét. A szakember a műszaki tudományok kandidátusa, szakterülete egyebek között a folyadékok és gázok mechanikája, valamint a hiperszonikus áramlás. Utóbbi a Taktyicseszkoje Raketnoje Vooruzsenyije és az Almaz-Antej hadiipari vállalatok profiljába vág.

Kudrjavcev, aki 23 tudományos publikáció társzerzője, kormányzati díjat kapott a Morszkoj Sztart elnevezésű úszó űrállomás létrehozásáért. 2003-ban a CNIImas igazgatóhelyettese volt. Tavaly más tudósokkal együtt aláírt egy Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett nyílt levelet, amelynek szerzői államfői kegyelmet kértek a CNIImas egy hazaárulásért elítélt munkatársa, Vlagyimir Lapigin számára.

Arról az idézett orosz hivatalos és sajtóforrások hétfőn nem tettek említést, hogy a mostani ügy konkrét összefüggésben áll-e a Putyin által az orosz törvényhozás két háza előtt március 1-jén ismertetett új hiperszonikus fegyverekkel.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!