szerző:
hvg.hu

A 2017-es dizájnváltás óta csak a Google Chrome böngészőjét használóknak töltődik be gyorsan a YouTube oldala, a Firefoxban vagy épp az Edge-ben jóval többet kell rá várni. Most kiderült, mi okozza a hibát.

Nagyjából egy évvel ezelőtt egy kisebb ráncfelvarrást eszközöltek a Google fejlesztői a YouTube-on, a változás azonban nemcsak az új kinézet miatt lett szembeötlő. A Mozilla Firefoxot, valamint a Microsoft Edge böngészőjét használók ugyanis azt tapasztalhatták, jelentős mértékben lassabb lett az oldal betöltődése. Egész pontosan ötször lassabb.

Hogy miért az idegesítő sebességcsökkenés, azt eddig nem lehetett tudni, a Mozilla egyik szakija, Chris Peterson azonban nemrég egy Twitter-bejegyzésben írta le a probléma forrását. A dizájn egy részét kezelő DOM API csak a Google böngészőjében fut le, ennek hiányában viszont – fogalmazzunk úgy – kevésbé lesz élvezetes a YouTube használata.

A Google részéről egyébként nem ez az első eset, hogy úgy készíti el egy-egy szolgáltatását, hogy az csak a saját böngészőjében működjön, vagy legalábbis ott sokkal jobban, mint a konkurenciánál – írja a The Verge. Hogy ez mennyire etikus, arról persze lehetne vitatkozni, de végülis a cég csak saját maga alatt vágja a fát, ezzel ugyanis jelentős mennyiségű felhasználót veszíthet. Ha viszont más szemszögből nézzük a dolgot: a cég arra kényszeríti a felhasználókat, hogy az ő böngészőjét töltsék le.

Szerencsére van rá mód, hogy más böngészőkben is ugyanolyan gyorsan töltődjön be a YouTube, mint a Chrome-ban. Ehhez a Firefoxot használóknak érdemes letölteniük ezt a bővítményt, amelynek köszönhetően gyorsabban töltődik be az oldal, mint korábban. A Safarit és a Microsoft Edge-t használóknak pedig itt található egy script manager, amely helyre billenti a dolgokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!