szerző:
hvg.hu

Régészek szerint a könyvtár időszámításunk kezdete körül épülhetett.

Egy protestáns templom mellett ástak a németországi Római-Német Múzeum régészei Köln városában, amikor különös dologra bukkantak. A kutatók úgy vélik, megtalálták Németország legrégebbi könyvtárát, ami még a római korban épült. A régészek először azt hitték, valamiféle piac vagy közösségi tér romjait találták meg, később azonban, mikor a leletek egyre inkább előtűntek, a struktúrája alapján megállapították, hogy inkább könyvtárról lehet szó, amelyben egykor közel húszezer papirusztekercset tároltak – írja a BBC.

A kutatók több korábban fellelt könyvtár szerkezetével is összehasonlították a romokat. Hasonló struktúrával és külső jegyekkel rendelkezik a híres ephesusi könyvtár is.

Köln az egyetlen olyan város Németországban, amelynek történelme időszámításunkig vezethető vissza. A város különleges, gótikus katedrálisáról híres, a régészek szerint azonban a fellelt könyvtárromok ezt felülírhatják. A romokat a tervek szerint integrálják a területen épülő új protestáns templom épületébe, és megnyitják a látogatók előtt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!