szerző:
hvg.hu

Közel egy évtizede szeretné elérni az Európai Unió, hogy a mobilgyártók egységes töltőket készítsenek, hogy bármely készüléket bármely másik kábelével fel lehessen tölteni. Eddig nem sok sikert értek el ezen a téren, így most bekeményítenének.

Akinek merült már le úgy mobilja, hogy a közelben nem volt a készülékével kompatibilis töltő, az valószínűleg mérgelődött már egy sort azon, hogy a gyártók miért nem képesek egyforma töltőket készíteni. Ezen már az Európai Unió politikusai is elgondolkodtak, igaz, nekik van egy sokkal erősebb érvük a szabványosítás mellett: jóval kevesebb hulladékot eredményezne.

Az Európai Bizottság még 2009-ben készíttetett tanulmányt arról, hogy mit is jelent a való életben az, hogy nem egységesek a mobiltöltők. Kiderült, amellett, hogy ez kellemetlenséget okoz a fogyasztóknak, évente mintegy 51 ezer tonna hulladékot eredményez.

Az EU ezért már közel egy évtizede próbálja rávenni a gyártókat arra, hogy készítsenek közös szabványt. Korábban az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot ugyan több gyártó – köztük az Apple, a Samung és a Huawei – is aláírta, hogy micro USB-töltőket használjanak, az Apple saját Lightning-csatlakozóval jelentkezett. A Reuters szerint ezért az Unióban most keményebb fellépést fontolgatnak.

Az Apple szabadalma, amely nem kompatibilis más készülékekkel.
©

A tervek szerint az Európai Bizottság új tanulmányt fog készíteni, amelyben megvizsgálják, milyen hatással lehet a szabványosítás a piacra. Ha a tanulmány eredménye azt mutatja, törvényben fogják kötelezni a gyártókat arra, hogy szabványosított töltővel lássák el az – Európában forgalmazott – készülékeket.

Korábban volt már hasonló lépésre példa, akkor a hulladék mennyiségének csökkentése miatt. A törvény értelmében a gyártóknak két év garanciát kell vállalniuk, így ennyi ideig muszáj javítani a készülékeket.

Addig is fogadjon el pár tanácsot, mert szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját. Itt találja a helyes módszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!