szerző:
hvg.hu

Egy új kutatás szerint akár négy évvel megrövidítheti egy ember életét a szénhidrátcsökkentett diéta.

Mégsem olyan egészséges a szénhidrátcsökkentett diéta, mint azt eddig hittük. Egy amerikai tanulmány szerint azok, akik ilyen étrendet követnek, akár négy évvel kevesebb ideig élhetnek, mint azok, akik nem tartanak ilyen diétát – írja a BBC. A szénhidrátszegény étrend nálunk is igen népszerű, Schobert Norbert fitneszguru saját márkája, a Norbi Update is árul ilyen termékeket, elsősorban a fogyni vágyóknak.

A kutatás vezetői 25 éven keresztül figyelték a szénhidrátcsökkentett étrenden élőket, és arra jutottak, hogy azok, akik egészséges mennyiségben fogyasztanak szénhidrátot, sokkal egészségesebbek, mint azok, akik radikálisan lecsökkentik annak mértékét étkezéseikben.

A kutatás szerint azoknak az 50-en túli alanyoknak, akik a bevitt energia 50-55 százalékát szénhidrátok formájában fogyasztják el, nagyobb esélyük van arra, hogy további 30 évig éljenek, azok viszont, akik szénhidrátcsökkentett diétát követnek, nem ilyen szerencsések.

Akkor sem járunk jobban, ha több állati eredetű fehérjével próbáljuk pótolni a szénhidrátot, viszont ha növényi zsírokkal és proteinekkel helyettesítjük a kieső szénhidrátmennyiséget, nagyobb esélyünk van a hosszú és egészséges életre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!