szerző:
hvg.hu

A többi közösségi oldal esetében is megelégelte, hogy nem elég hatékonyak a szélsőséges tartalmak eltávolításában.

Megelégelte az Európai Bizottság, hogy korábbi ígéreteik ellenére a mai napig nem hatékony a gyűlöletbeszéd és a terrorista propaganda elleni fellépés a közösségi oldalakon, ezért akár bírsággal is sújthatja a Facebookot, a YouTube-ot vagy a Twittert – írja a Financial Times. Brüsszel eddig önkéntes alapon várta el a társaságoktól, hogy tüntessék el az uszító tartalmakat oldalaikról, szeptemberben azonban ennél keményebb szabályozást indítványozhat a lap szerint.

A Financial Times brüsszeli forrásból úgy értesült, hogy az oldalak üzemeltetői egy órát kapnának azoknak a tartalmaknak a törlésére, amelyet a hatóságok terrorista tartalomként határoznak meg. A lap szerint Brüsszel amiatt is igyekszik egy EU-ra kiterjedő jogszabályt elfogadtatni, mert attól tart, a tagországok önálló intézkedésbe kezdenek, ez pedig alááshatja a belső piacot.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy az elmúlt időszakban az unió területén elkövetett terrorcselekmények nagy részét az interneten található illegális tartalmak inspirálhattak. Emiatt korábban találkozót is kezdeményezett a nagy közösségi oldalakat üzemeltető cégekkel.

A Google szerint a YouTube-ról az ilyen videók 90 százalékát automatikusan eltávolították, ráadásul a tartalmak fele tíznél is kevesebb nézőhöz jutott el. A Facebook úgy nyilatkozott, hogy a terroristaszervezetekhez az év első három hónapjában kötött 1,9 millió poszt nagy részét eltüntették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!