szerző:
hvg.hu

A NASA szakemberei a Hubble űrteleszkóp segítségével végre össze tudták rakni azt a képet, amelyen a világegyetem elmúlt 11 milliárd éve látható.

Érezte már magát elképesztően kicsinek? A NASA fotóit nézegetve ez bármikor előfordulhat, egy most közzéadott kép azonban minden eddigin túltesz. Bizonyos szempontból lenyűgöző, bizonyos szempontból pedig végtelenül nyomasztó, mert ráébreszti az embert, milyen végtelenül apró a világegyetemhez képest.

A csillagászok az eddigi legnagyobb panorámaképet készítették el a Hubble űrteleszkóp ultraibolya-sugárzást mérő eszköze segítségével. A képen nagyjából 15 000 galaxis látható,Ha megnézné nagyobb felbontásban is a fotót, ide kattintson érte.

©

A kutatók az ulraibolya-sugárzást kombinálták az infravörös és a látható fényből származó adatokkal, amelyeket a Hubble mellett más földi és űrbéli teleszkópok rögzítettek. Ennek a végeredménye lett a fent látható kép is, amin gyakorlatilag a világegyetem elmúlt 11 millárd évének evolúciója látszódik. A kutatók szerint egyébként az ősrobbanás utáni 3. milliárd évben volt a legaktívabb a csillagképződés, így gyakorlatilag egészen a születésük pillanatáig visszakövethetjük a fejlődést.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Tech

60 év után megfejthetjük a Nap titkait: már úton van a szonda, amely minden eddiginél közelebb merészkedik

Több halasztás után vasárnap végül egy Delta IV Heavy hordozórakétával a floridai Cape Canaveralból az űrbe emelték a Parker Solar Probe nevű űrszondát. Az egység a NASA tervei szerint berepül a Nap koronájába, 6,1 millió kilométerre közelítve meg a felszínt, tehát hétszer közelebb jut, mint bármely korábbi szonda.