Balogh Csaba
Balogh Csaba

Konnektort sejtető matricákkal tévesztik meg valakik a repülőtéren telefon- vagy laptoptöltési lehetőséget kereső utasokat. A hozzávalót pár száz forintért árulják a neten.

Az elmúlt két hétben több repülőtérről is felkerültek olyan bejegyzések a közösségi csatornákra, melyekben csalódottságuknak adnak hangot az utazók. A reptéren sokszor már-már "életmentő", falba épített konnektorba ugyanis hiába próbálják bedugni számítógépük vagy telefonjuk töltőkábelét – egyre többször fordul elő, hogy az csak egy szándékos átverés céljával a falra ragasztott matrica.

A Twitteren még tavaly bejelentkezett a Just Basic Dave néven működő felhasználó, aki azt állítja, egy éve ő indította el az átverést. Még tavaly nyáron tett közzé egy rövid videót egy csalódott konnektorkereső utasról.

Az AIRportal két hete azt írta, hogy a tavaly nyári kezdetek után az elmúlt hetekben felerősödött a hullám, és világszerte több repülőtéren megjelentek már az álaljzatok. A jelenségről szóló, azóta született médiabeszámolók csak ráerősítenek erre: az álkonnektorok tényleg hódítanak.

A matricák repülőtéri alkalmazása csak mostanság vált divatossá, ám az alapanyagként szolgáló öntapadók már régóta megtalálhatók az online piactereken. Például az eBayen, ahol a "fake plug sticker" kifejezésre keresve tucatnyi találat jön elő, az Amazonról szintén lehet rendelni ilyet. Egy-egy matrica ára 4-500 forint körül van, ehhez jön még némi szállítási költség, a teljes költség matricánként 7-800 forint körüli összeget tehet ki. Azt nem tudni, hogy kinek ér meg egy ilyen trollkodás ennyi pénzt, de az biztos, hogy vannak nagyüzemi trollok is: a kamukonnektoros matricát 12 darabos kiszerelésben is árulják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Miniszterelnökség: Macedóniából nem mi hoztuk ki Gruevszkit

Miniszterelnökség: Macedóniából nem mi hoztuk ki Gruevszkit

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Összerakták, hogy jöhetett Magyarországra Gruevszki

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

Leamortizálta a lakását, beperelték a Barcelona sztárját

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

G7: Szinte csak az állami hirdetések tartják életben Mészáros médiabirodalmát

Frissítette az iPhone-ját, erre az kigyulladt

Frissítette az iPhone-ját, erre az kigyulladt

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet

Nappal +13 fok, éjszaka mínusz is lehet