szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érdekes kutatási eredményekről számoltak be a Warwick Egyetem tudósai: tanulmányuk szerint a Facebook hozzájárul a menekültek iránt érzett gyűlölet kialakulásához és erősítéséhez. Az ok egyszerű: sokan alternatív valóságként látják a közösségi oldalt és az ott megjelenő tartalmakat, még akkor is, ha azokból semmi nem igaz.

A tanulmány, amelyet Karsten Müller és Carlo Schwartz, Warwick Egyetem szakemberei írtak, a Németországban két év alatt elkövetett, több száz bevándorlásellenes bűncselekményeket vette alapul. A kutatók arra voltak kíváncsiak, van-e valamilyen köze a közösségi oldalakon terjedő (ál)híreknek a menekültekkel szemben érzett gyűlölethez és az ellenük elkövetett incideseknek.

A The New York Times által is bemutatott eredmények azt mutatták, hogy azokban a városokban, ahol a Facebook használata is magasabb volt, több ilyen támadás történt, még Németország azon részein, ahol az internet egy ideig nem volt elérhető, és így a közösségi oldal sem, azokon a vidékeken jelentős csökkenést mutatott a bevándorlókkal szemben elkövetett erőszak, illetve a puszta gyűlölet érzése.

A tanulmány szerzői arra is rávilágítottak, hogy más közösségi oldalakkal ellentétben kizárólag a Facebook az, amelyik felelőssé tehető a menekültekkel szembeni gyűlőlet növekedése és terjedése miatt, minden más, így például a Twitter egyáltalán nem. Holott a népszerű mikroblogon is gyakorta olvasni menekültellenes bejegyzéseket, de még ez a platform sem képes kiváltani olyan mértékű hatást a felhasználókból, mint a Facebook.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, nem állítják, hogy kizárólag a közösségimédia-platformok lennének csak okolhatók a bevándorlók ellen elkövetett bűncselekmények miatt, hiszen valószínűleg más tényezők is közrejátszhatnak egy-egy incidens megtörténtekor. Az azonban egyértelműen látszik, teszik hozzá, hogy ezek a platformok, és különösen a Facebook, fontos szerepet játszanak a gyűlölködő érzelmek propagálásában, amelyek végső soron megnövelhetik a menekültek elleni, akár fizikai támadásokat is.

A hatás hátterében a tanulmány szerint az információ gyors terjedése áll, amely a Facebook esetében szinte ellenőrizetlenül kerül be a hírfolyamba, hiszen míg egy újság vagy egy televízió képes megválogatni és különbséget tenni az egyes hírek között, a közösségi oldalakon már nincsenek ilyen sziták, és kendőzetlenül ömlik be minden, amit csak a felhasználók megosztásra érdemesnek találnak. Gyakran olyan tartalmakat is, melyekből egy szó nem igaz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

A WHO továbbra is kitart mellette, hogy a koronavírus Kínából terjedt szét a világban

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót

A Színházi Társaság cáfolja Szabó Lászlót