szerző:
hvg.hu

Érdekes kutatási eredményekről számoltak be a Warwick Egyetem tudósai: tanulmányuk szerint a Facebook hozzájárul a menekültek iránt érzett gyűlölet kialakulásához és erősítéséhez. Az ok egyszerű: sokan alternatív valóságként látják a közösségi oldalt és az ott megjelenő tartalmakat, még akkor is, ha azokból semmi nem igaz.

A tanulmány, amelyet Karsten Müller és Carlo Schwartz, Warwick Egyetem szakemberei írtak, a Németországban két év alatt elkövetett, több száz bevándorlásellenes bűncselekményeket vette alapul. A kutatók arra voltak kíváncsiak, van-e valamilyen köze a közösségi oldalakon terjedő (ál)híreknek a menekültekkel szemben érzett gyűlölethez és az ellenük elkövetett incideseknek.

A The New York Times által is bemutatott eredmények azt mutatták, hogy azokban a városokban, ahol a Facebook használata is magasabb volt, több ilyen támadás történt, még Németország azon részein, ahol az internet egy ideig nem volt elérhető, és így a közösségi oldal sem, azokon a vidékeken jelentős csökkenést mutatott a bevándorlókkal szemben elkövetett erőszak, illetve a puszta gyűlölet érzése.

A tanulmány szerzői arra is rávilágítottak, hogy más közösségi oldalakkal ellentétben kizárólag a Facebook az, amelyik felelőssé tehető a menekültekkel szembeni gyűlőlet növekedése és terjedése miatt, minden más, így például a Twitter egyáltalán nem. Holott a népszerű mikroblogon is gyakorta olvasni menekültellenes bejegyzéseket, de még ez a platform sem képes kiváltani olyan mértékű hatást a felhasználókból, mint a Facebook.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, nem állítják, hogy kizárólag a közösségimédia-platformok lennének csak okolhatók a bevándorlók ellen elkövetett bűncselekmények miatt, hiszen valószínűleg más tényezők is közrejátszhatnak egy-egy incidens megtörténtekor. Az azonban egyértelműen látszik, teszik hozzá, hogy ezek a platformok, és különösen a Facebook, fontos szerepet játszanak a gyűlölködő érzelmek propagálásában, amelyek végső soron megnövelhetik a menekültek elleni, akár fizikai támadásokat is.

A hatás hátterében a tanulmány szerint az információ gyors terjedése áll, amely a Facebook esetében szinte ellenőrizetlenül kerül be a hírfolyamba, hiszen míg egy újság vagy egy televízió képes megválogatni és különbséget tenni az egyes hírek között, a közösségi oldalakon már nincsenek ilyen sziták, és kendőzetlenül ömlik be minden, amit csak a felhasználók megosztásra érdemesnek találnak. Gyakran olyan tartalmakat is, melyekből egy szó nem igaz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!