szerző:
hvg.hu

Ez volt az első olyan eset, hogy a közösségi portál katonai illetékesek fiókját zárolta.

Több mianmari katonai vezető Facebook-profilját is törölte a közösségi oldal, miután az ENSZ hétfői jelentésében emberiesség elleni bűncselekménynek minősítette a mianmari rohingyák tömeges legyilkolását, amit a hadsereg vitt véghez. A BBC szerint a Facebook 18 profilt és 52 oldalt törölt, amelyek mind az országhoz voltak köthetők, és összesen több mint 12 millió követővel rendelkeztek.

Ez az első olyan eset, amikor a közösségi oldal katonai illetékesek fiókjait tiltotta le. Az országban egyébként a megszokottnál is népszerűbb a Facebook: az ENSZ jelentése szerint az ott élők közül sokaknak magát az internetet jelenti.

Az ENSZ hétfői jelentésében megállapította, hogy a mianmari hadsereg a népirtás szándékával gyilkolt halomra és erőszakolt meg kisebbségi rohingyákat. Ezért azt írják, a hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokot emberiesség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene állítani. A világszervezet a mianmari kormányt is megvádolta azzal, hogy hagyta, hadd terjedjen szabadon az országban a rohingyák elleni gyűlöletbeszéd, és megsemmisített olyan iratokat, amelyek igazolták volna a kisebbség elleni jogsértéseket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!