szerző:
hvg.hu

A mára 1 billió dolláros piaci értékű céggé vált Apple történelmének egyik meghatározó darabja kerül árverésre: egy teljesen működőképes Apple-1 komputer.

Nem téved az, aki a személyi számítógépek forradalmának kirobbantójaként az Apple-1 számítógépet nevezi meg. Ezt a masinát még 1975-ben fejlesztette Steve Wozniak és Steve Jobs, majd 1976-ban kezdték árusítani. Tulajdonképpen az üzleti értékesítésre hozták létre az Apple Computer nevű céget. A számítógépből először 50 darabot rendelt a Byte Shop üzletlánc, később újabb 150 darabot értékesítettek.

©

Időről időre fel is bukkan az aukciós házak kínálatában egy-egy ilyen masina, persze csillagászati áron. Aki ennek ellenére ilyet szeretne, annak érdemes figyelnie a bostoni RR aukciós házat, legközelebb ugyanis (szeptemberben) itt kerül kalapács alá egy teljesen működőképes Apple-1 komputer.

©

A gépet az Apple szakembere, Corey Cohen varázsolta vissza eredeti állapotába, még a billentyűk is az 1970-es évekből valók. A készülék a teszt során nyolc órán keresztül fennakadás nélkül működött.

Az Apple-1-ért anno 666 dollárt kértek, a mostani kikiáltási ára 300 ezer dollár (83 és fél millió forintnak megfelelő összeg) lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!