szerző:
hvg.hu

A Microsoft egykori társalapítója nemcsak a világ legnagyobb repülőgépét építette meg, hogy könnyebb legyen az űrbe juttatni dolgokat, de most saját rakétát is fejleszt hozzá.

Paul Allen nevét korábban "csupán" mint a Microsoft társalapítójaként emlegették, néhány évvel ezelőtt azonban nagyot fordult a világ. A szakember megalapította a Stratolaunch System nevű céget, amely a világ legnagyobb repülőgépét építette meg. A szerkezetnek – amely 226 ezer kg-ot nyom – nemrég kipróbálták a hajtóműveit is, így lassan végső fázisába érkezik a fejlesztés.

A méretek alapján persze sejthető, hogy nem egy hétköznapi fapados gépről van szó. A repülőt ugyanis arra tervezték, hogy levegőbéli rakétakilövő-állás legyen, a rakéta pedig így tudja Föld körüli pályára állítani a rakományát. Ezzel a megoldással jelentős mennyiségű pénzt lehetne megspórolni, a kilövés legnehezebb része ugyanis épp a földtől való eltávolodás.

Most egy újabb fázisba érkezett a cég munkája. A Stratolaunch nemrég bejelentette: olyan rakéták fejlesztésébe kezdenek, amelyeket ki lehet lőni a szárnyak alól. A tervek szerint három ilyet készítenek, köztük egy újrahasznosítható űrrepülőgéppel, ami képes rakományt és embereket is szállítani a Föld körüli pályára, illetve onnan vissza is hozni. A tervek szerint 2022-ben indítanák útnak a rakétákat.

©

A korábbi hírek szerint a repülőgép rakományként a Pegasus XL nevű rakétát vitte volna magával, de már jó ideje sejteni lehetett, hogy a cég saját rakétákat is fejleszt. A bejelentés most ezt tette hivatalossá, emellett pedig néhány részletet is közöltek. A 2022-re elkészülő rakéta a Medium Launch Vehicle nevet kapja, és a tervek szerint mintegy 3400 kg súlyt képes majd magával vinni. De lesz majd egy nagyobb testvére is, abba már 6 tonnányi felszerelést lehet majd pakolni.

Az űrrepülő a The Washington Post szerint a Black Ice nevet viseli. A gép képes lesz a Földről az űrbe juttatni a rakományt és vissza is térni onnan. A hírek szerint készül belőle egy utasszállításra alkalmas verzió is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Dinoszaurusztól az eredeti Micimackó-térképig: ezekért fizettek milliókat az idén

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket

Videó: Arcon fújták a rendőrök a füstgránátos tüntetőket