szerző:
hvg.hu

Porból készült téglákat terveznek, amelyekből utakat, indítóállásokat vagy akár lakóépületeket is építhetnek.

Miközben mindenhol a Marsról és a bolygón való élet lehetőségéről lehet hallani, az Európai Űrügynőkség egy sokkal közelebbi célpontban gondolkodik. Az ESA szakemberei olyan építőanyagot terveznek, amiből akár lakóépületeket is lehetne építeni – a Holdon. Az „űrtéglákat” a Holdon található porból, tömörítéssel készítenék, az elemek törékenyek lennének, és össze is lehetne őket nyomni – írja a Csillagászat.hu.

Aidan Cowley, az ESA tudományos tanácsadója szerint az építőanyagból utak és indítóállások is készülhetnek, és egy állandó, holdi állomást is kialakíthatnának. Mivel a poros felszín az egész égitestre jellemző, így a Holdon bárhol el lehetne készíteni a téglákat, vagyis megszűnne a földi erőforrásoktól való függés.

A Holdat borító por szilikátokból álló bazaltos anyag, amely igen gyakori olyan planetáris testeken, amelyeken volt vagy jelenleg is van vulkanizmus. Mivel a Holdnak és a Földnek közös geológiai története van, a tudósoknak nincs nehéz dolguk, könnyen tudnak a holdihoz hasonló anyagot találni itthon is.

A holdpor-szimulánsnak már neve is van: EAC-1-nek hívják.A Spaceship EAC kezdeményezés résztvevői egy jövőbeli Hold-expedícióban gondolkodnak, ami az ESA szerint új fejezetet nyithat az űrkutatás történetében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!