szerző:
hvg.hu

Úgy tűnik, hogy az egyik online térképszolgáltató automatikája ugyan jelezte a moderátoroknak, hogy valaki átnevezte New Yorkot, az emberi ellenőrök mégsem tettek semmit.

Ha valakit arra kérnénk, sorolja fel az online térképszolgáltatásokat, jó eséllyel a Google Térkép után megállna. Pedig van egy másik, szintén népszerű szolgáltatás, a MapBox, amit ha közvetlenül nem is, közvetve annál többen ismerhetnek. A MapBox térképét látni ugyanis olyan alkalmazásokban, mint például a Snapchat. A napokban viszont nemcsak ezért hallhatunk a szolgáltatásról.

A BBC beszámolója szerint valaki (vagy valakik) belenyúltak a térképbe, és New York városát Jewtropolis (magyarul nagyjából Zsidopolisz) névre keresztelték át. Az antiszemita változtatás több, a MapBoxot használó alkalmazásban – így például a Snapchatben is – megjelent.

A MapBox gyűlöleteszédnek nyilvánította a változtatást, és egy órán belül eltávolították a sértő elnevezést. A cég szerint a változtatást egy névtelen forrás készítette, amely több más módosítással is megpróbálkozott, azok azonban nem jártak sikerrel. A fejlesztők szerint a térképhez rendelt rendszer naponta mintegy 70 ezer változtatást jegyez fel, majd azokat elküldi a moderátoroknak, akik átnézik és jóvá hagyják azt. A MapBox éppen ezért úgy véli, emberi mulasztás miatt kerülhetett ki az átnevezés.

Az online térképek megbízhatósága időről időre megkérdőjeleződik. Elég csak arra a 2015-ös esetre gondolni, amikor egy Apple-alázó kép jelenhetett meg a Google Térképén. Ezt később szintén eltávolították.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!