szerző:
hvg.hu

Kínai kutatók olyan technológiát fejlesztettek, amely jóval hatékonyabb lehet, mint a jelenlegi tűzjelzők. A tapéta mutatja, ha baj van.

A jól karbantartott füstjelző készülékek életeket menthetnek, ha beüt a baj, ráadásul a tűzoltók is hamarabb megérkezhetnek a tűz helyszínére. A készülék azonban nem tökéletes, hiszen nem a füst az első jele annak, ha kigyulladt valami. Az égés során ugyanis elsőként szén-monoxid és nitrogén-monoxid keletkezik, a kínai kutatók azonban olyan technológiát fejlesztettek, ami még ezek megjelenése előtt is képes jelezni a tüzet.

A szakemberek az emberi csontokban és fogakban is megtalálható hidroxilapatit nevű ásvány segítségével olyan nanocsöveket készítettek, amelyek kellően rugalmasak és erősek ahhoz, hogy egy újfajta tapéta alapanyagát képezzék. Igen, egy tapétáét, ami így nemcsak környezetbarát, de rendkívül jó a hő- és tűzálló képessége, így lassíthatja a tűz terjedését.

A kutatók azonban egy másik tulajdonsággal is felruházták a tapétát: a rendszerhez grafén-oxidból készült hőérzékelőket adtak. Ez a grafén-oxid tinta szobahőmérsékleten szigetelőanyagként működik, hő hatására azonban vezetővé válik, így két másodperc elteltével képes beindítani a tűzjelzőt.

A technológia egyelőre csak a laboratóriumban létezik, ugyanis jelen helyzetben túlságosan költséges az előállítása ahhoz, hogy tömegtermék legyen belőle. Az elgondolás ugyanakkor nem rossz, így könnyen lehet, hogy a jövőben ezzel lehet majd kiváltani a tűzjelző berendezéseket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!