szerző:
hvg.hu

A vagyonvédelem területén bevethető drónokkal kísérletezik több cég is. Olyan beltéri egységeket építettek, amelyek mindig utántöltik magukat, képesek élő videót sugározni, és az előre telepített kamerákkal szemben a rejtett zugokba is be tudnak lesni.

A biztonsági kamerák üzemeltetése nem csupán költséges, teljes védelmet egyik sem nyújt, hiszen előfordulhatnak olyan pontok, ahova csak részlegesen vagy egyáltalán nem látnak be. A vállalatok általában ezért szoktak biztonsági őrt is alkalmazni, mert így kettejük munkája remekül kiegészíti egymást. Csakhogy az ember elfáradhat, ennél fogva nem is tudja annyira hatékonyan végezni feladatát, pláne, ha egy méretes üzemterületről van szó.

Nem úgy a gép: egy előre beállított pályán mozgó drón, mint amilyenekkel többek között a Skysense és az AVANSIG nevű európai vállalkozások kezdtek kísérletezni, soha nem jelentenek beteget és mindig üzemképesek, hála a különleges felépítésnek, amely automatikusan töltésre hívja a drónt, ha az egység akkumulátora már kezdene lemerülni. Persze ekkor is ugyanúgy figyel és rögzít, ilyen értelemben kávészünetet tehát soha nem tart.

Az eszközök további különlegessége, hogy egy beprogramozott útvonalon járják végig a pásztázni kívánt területet (ez természetesen bármikor módosítható), közben pedig folyamatosan élőben sugározzák a látottakat. Őrző-védő szolgálat lévén a drónok jeleznek is, ha valamilyen szokatlan dolgot érzékelnének, adott esetben a rendőrséget is kihívják a Fox 5 beszámolója szerint. Mivel a rajtuk lévő lencsék igen széles területet képesek belátni, egyetlen zug sem marad ellenőrizetlenül. Ezzel máris megoldódni látszik a biztonsági kamerák egyik máig fennálló problémája.

©

A fejlesztést két végző vállalat szerint az újtípusú drónok alkalmazása olcsóbb és biztonságosabb is, a rendszert ugyanis úgy alkották meg, hogy minimális emberi beavatkozásra legyen szükség (például az útvonal esetleges újrakalibrálása, új egység hozzáadása a csapathoz), minden más pedig teljesen automatizált.

Az utóbbi időben a biztonsági kamerák területén is hatalmas fejlődés indult be: nemrég elkészültek az első darabok, amelyek jeleznek, ha valaki le akarná őket kapcsolni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Találtak 2000 olyan otthoni kamerát, amelyek képébe idegenek is belenézhetnek

A modern okos kamerák számtalan speciális funkcióval rendelkeznek, amelyek a felhasználók kényelmét szolgálják: fejlett babamonitornak vagy felügyeleti rendszernek használhatjuk, amely jelzi a nem kívánt betolakodókat, amikor távol vagyunk otthonunktól, irodánktól. De mi történik akkor, ha otthonunk helyett minket kezd el figyelni? Most ennek nyomára bukkantak szakemberek.

Már van, ahol elkezdett havazni

Már van, ahol elkezdett havazni

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Macronék most arra adnak pénzt, hogy a szegény gyerekek ne maradjanak le a gazdagoktól a bölcsődében

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Visszavágott a Veszprém a svéd bajnoknak

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Manfred Weber nem lesz CSU elnök

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Csodás videóval tisztelegnek Dwayne Johnson előtt az interneten

Menekültekkel fotózkodott a pápa

Menekültekkel fotózkodott a pápa