szerző:
hvg.hu

Felbukkant egy érdekes, óraszerű koncepcióeszköz, amely nem okosóra, hanem egy viselhető okostelefon. Bemutatkozott a Nubia Alpha.

Az idei IFA-ra hozta el a kínai ZTE zászlaja alatt indult, de egy ideje már önálló gyártóként működő Nubia koncepcióeszközét, a Nubia Alphát, amely az okostelefon és egy okosóra keveréke, azaz egy csuklón hordható okostelefon.

A Nubia Alphának ugyanúgy függőleges (egyébként OLED) kijelzője van, mint az okostelefonoknak, viszont egy olyan házba bújtatták, mintha egy óra lenne. A hajlítható kijelzője érintésérzékeny, de azért gombokkal is lehet irányítani, és van egy frontoldali kamerája is. Pici mágneses csapocskák is vannak rajta, ezeken keresztül lehet tölteni az eszközt. Bár a Nubia nem említ specifikációkat demónak szánt videójában, a klipben látható megjegyzései mind arra utalnak, hogy azért többről van itt szó egyszerű koncepciónál. Hallottunk olyan híreket is, hogy még az év vége előtt kereskedelmi termék lehet belőle.

Mindez igazán jól hangzik, de azért a hátrányokról is szólnunk kell. Például a mindössze 500 mAh-s akkuról (ez bizony nem nagyon tud egy egész napnyi energiát biztosítani), arról, hogy a keskeny és magas kijelzőn elég kényelmetlen szövegeket olvasni vagy fényképeket, videókat nézni. Viszont lehet telefonálni az eszközzel, zenét hallgatni, appokat futtatni rajta, és wifi- és Bluetooth-kapcsolat is a rendelkezésre áll.

A Nubia Alphát nem lehetett kipróbálni az IFA-n, ugyanis egy üvegkocka belsejébe rejtették. Marad tehát róla a demónak szánt videó:

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!