szerző:
hvg.hu

Tízéves lett a Chrome, a kerek évforduló apropóján új, letisztultabb küllemet és okosabb jelszótárolási lehetőséget is kapott a Google népszerű böngészője.

Hetek óta nyílt titokként kezelte a technológiai világ, hogy a Chrome jelentős átalakítására készül a Google, és szinte várható volt, hogy az újdonságokat a böngésző 10. születésnapjára időzítik. Így is lett: a keresőcég kedden mutatta be a népszerű program új irányvonalát, mely egyben komoly mérföldkő is a Chrome életében.

A születésnapi frissítés számítógépen mindenkihez megérkezett. Akinek még nem dobta fel a böngésző, az látogasson el erre az oldalra, majd a frissítőcsomag betöltődése után – a kiírt utasításnak megfelelően – indítsa újra a böngészőt. A telefonos Chrome esetében vannak, akiknek kicsit várniuk kell a friss alkalmazásig, de érdemes ma-holnap gyakrabban ránézni az App Store / Play áruház elérhető appfrissítéseire.

Az első és legszembetűnőbb a kezelőfelületet érintő teljes redizájn. A böngésző külleme sokkal modernebb lett, ez pedig nem csak a program címsorában látható új elemekben és ikonokban mutatkozik meg, a komplett ablakot újrarajzolták a fejlesztők.

A 10 éves kor megünneplése nem is lehetne teljesebb új funkciók nélkül, így természetesen ezekből sincs hiány. Egyrészt megújult az új lap elrendezése, könnyebb hozzá saját hátteret beállítani, a címsorba írt egyes kifejezések pedig még a keresés indítása előtt hasznos információkkal szolgálhatnak a témáról. Ez elsősorban angol szavakkal működik, és nem is valószínű, hogy hamar más nyelvekre kiterjeszti majd a Google. De hátha.

A funkcionális újdonságok további része a megújult jelszókezelés, illetve generálás, melyben mostantól a Chrome is a felhasználók segítségére lesz, ha új, egyedi kódsort akarnának kreálni. (Az alapfunkció már eddig is be volt építve, de most már gördülékenyebben működik.) Ha szeretnénk, a böngésző el is menti az újonnan létrehozott jelszót, így a következő belépéskor mind mobilunk, mind számítógépünk emlékezni fog rá. Feltéve, ha mindkét eszközön be vagyunk jelentkezve.

Érdemes egy pillantást vetni a böngésző jobb felső sarkában (bejelentkezés után) elérhető, a Google rendszerében használ profilképünkkel jelzett személyes menüre, amely praktikusabb lett. Innen gyorsan elérhetjük jelszavainkat, illetve a Chrome-ban mentett cím- és bankkártyaadatainkat.

Az elmúlt 10 esztendő egyben komoly lépcsőfok is a Chrome számára, amely kapcsán a program jövőbeni fejlesztéseit is vázolta a Google. Mint írták, napjainkra teljesen új irányt vett az internetezés, megjelent a kiterjesztett valóság, az életünk lassan minden részét átszövi a mesterséges intelligencia. A Chrome jövőbeni küldetése ezen új technológiák integrálása, hogy a felhasználók új élményekkel gazdagodjanak akkor is, ha csak a böngészőjüket nyitják meg. Erre persze még várni kell, az elképzelés mindenesetre nagyon izgalmas.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!