szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A YouTube igyekszik kiszűrni a feltöltött videók közül a jogvédett (és engedély nélkül használt) tartalmakat. Egy német zeneprofesszor szerint a rendszer akkor is "cenzúráz", amikor nem kellene.

A Facebook kapcsán időről időre előkerül egy-egy olyan történet, amelyben a közösségi oldal szigorú algoritmusa olyan dolgokat is cenzúráz, amelyekkel egyébként semmi baj sincs. Ilyen "figyelő" algoritmusa nemcsak Zuckerbergéknek, a Google-nek is van, ott a szerzői jogok megsérétését próbálják tűzzel-vassal irtani. Úgy tűnik azonban, néha ott is megcsuklik a rendszer.

Ulrich Kaiser német zeneprofesszornak nemrég a YouTube Content ID nevű rendszerével gyűlt meg a baja, nem sokkal azután, hogy feltöltötte videóját a platformra – olvasható a Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Alapítvány weboldalán közzétett cikkben. A videójában az általa fejlesztett Open Educational Resources nevű oldalt hirdette, amely a zeneoktatást segíti, és amelyen olyan zenék találhatók, amelyek már mentesek a szerzői jogtól. A német törvények szerint ez azt jelenti, hogy az adott zenének 1963. január 1-je előtt kellett születnie, ezek felhasználását ugyanis már nem korlátozza a szerzői jog. Kaiser szerint a videójában is kifejezetten ilyen zenéket lehetett hallani, a YouTube rendszere azonban a feltöltés után három perccel szerzői jogi problémákat talált a videóban.

Miután a professzor reklamált a YouTube-nál, a szerzői jogi követelést visszavonták, ő azonban kísérletezni kezdett, és Labeltest néven új csatornát regisztrált. Ide újabb szerzői jogi korlátozásoktól mentes videókat töltött fel, olyan zeneszerzőktől, mint Bartók, Schubert, Puccini és Wagner. Legnagyobb meglepetésére a Content ID itt is szerzői jogi követeléseket támasztott a videókkal szemben

Kaiser minden egyes követelésre válaszolt, de további üzeneteket kapott a rendszertől. Beethoven 5. szimfóniája kapcsán például azt, hogy a videóban szerzői joggal védett tartalom szerepel, de a tulajdonosa hozzájárul a megjelenéséhez – cserébe hirdetések tűnhetnek fel a videóban. Ez azért is furcsa, mert a felvételt egyébként a berlini filharmonikusok adták elő, még 1961-ben, tehát többszörösen sem állhatott szerzői jogi védelem alatt a tartalom. A professzor ezután már e-mailben kért segítséget a Google-től, de csak egy automata üzenetet érkezett.

Kaiser szerint a jelenség komoly problémákat vet fel, például azért, mert az oktatásnak tesz keresztbe a YouTube (ezek szerint) rosszul működő rendszere. A szakember szerint természetesen szükség van ilyen és ehhez hasonló szűrőkre, a rendszert azonban érdemes lenne felülvizsgálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Közel ötvenezer új fertőzöttet jelentettek Franciaországban

Túl nagyra nőtt, ezért statuálhatnak példát a Google-lal Amerikában is

Túl nagyra nőtt, ezért statuálhatnak példát a Google-lal Amerikában is

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben

Több tízezer álláskereső eltűnhetett a süllyesztőben