szerző:
hvg.hu

A YouTube igyekszik kiszűrni a feltöltött videók közül a jogvédett (és engedély nélkül használt) tartalmakat. Egy német zeneprofesszor szerint a rendszer akkor is "cenzúráz", amikor nem kellene.

A Facebook kapcsán időről időre előkerül egy-egy olyan történet, amelyben a közösségi oldal szigorú algoritmusa olyan dolgokat is cenzúráz, amelyekkel egyébként semmi baj sincs. Ilyen "figyelő" algoritmusa nemcsak Zuckerbergéknek, a Google-nek is van, ott a szerzői jogok megsérétését próbálják tűzzel-vassal irtani. Úgy tűnik azonban, néha ott is megcsuklik a rendszer.

Ulrich Kaiser német zeneprofesszornak nemrég a YouTube Content ID nevű rendszerével gyűlt meg a baja, nem sokkal azután, hogy feltöltötte videóját a platformra – olvasható a Wikipédiát üzemeltető Wikimedia Alapítvány weboldalán közzétett cikkben. A videójában az általa fejlesztett Open Educational Resources nevű oldalt hirdette, amely a zeneoktatást segíti, és amelyen olyan zenék találhatók, amelyek már mentesek a szerzői jogtól. A német törvények szerint ez azt jelenti, hogy az adott zenének 1963. január 1-je előtt kellett születnie, ezek felhasználását ugyanis már nem korlátozza a szerzői jog. Kaiser szerint a videójában is kifejezetten ilyen zenéket lehetett hallani, a YouTube rendszere azonban a feltöltés után három perccel szerzői jogi problémákat talált a videóban.

Miután a professzor reklamált a YouTube-nál, a szerzői jogi követelést visszavonták, ő azonban kísérletezni kezdett, és Labeltest néven új csatornát regisztrált. Ide újabb szerzői jogi korlátozásoktól mentes videókat töltött fel, olyan zeneszerzőktől, mint Bartók, Schubert, Puccini és Wagner. Legnagyobb meglepetésére a Content ID itt is szerzői jogi követeléseket támasztott a videókkal szemben

Kaiser minden egyes követelésre válaszolt, de további üzeneteket kapott a rendszertől. Beethoven 5. szimfóniája kapcsán például azt, hogy a videóban szerzői joggal védett tartalom szerepel, de a tulajdonosa hozzájárul a megjelenéséhez – cserébe hirdetések tűnhetnek fel a videóban. Ez azért is furcsa, mert a felvételt egyébként a berlini filharmonikusok adták elő, még 1961-ben, tehát többszörösen sem állhatott szerzői jogi védelem alatt a tartalom. A professzor ezután már e-mailben kért segítséget a Google-től, de csak egy automata üzenetet érkezett.

Kaiser szerint a jelenség komoly problémákat vet fel, például azért, mert az oktatásnak tesz keresztbe a YouTube (ezek szerint) rosszul működő rendszere. A szakember szerint természetesen szükség van ilyen és ehhez hasonló szűrőkre, a rendszert azonban érdemes lenne felülvizsgálni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!