szerző:
hvg.hu

Egy kislány vérmérgezést kapott azt követően, hogy csupasz lábbal bújt bele egy szandálba egy brit cipőboltban. A média egy része ezután óriási felelőtlenségnek és komoly veszélynek kiáltotta ki a mezítlábas cipőpróbát, a tudomány ennél azért óvatosabban fogalmaz.

Ötnapos kórházi kezelésre szorult a 4 éves Sienna Rasul, miután több cipőt is felpróbált az egyik cardiffi üzletben kapható lábbelik közül. Az eset még augusztus végén történt, de csak a napokban vált igazán hangossá, hogy kiderült: a kislány a vérmérgezést kapott, amelyet a The Sun cikkében idézett orvosi beszámoló szerint a felpróbált cipő okozhatott.

Sokan aggódni kezdtek, a kislány ugyanis mezítláb próbálta fel a lábbelit, édesanyja pedig biztos volt benne, hogy gyermeke a cipő útján kapott el valamit, hiszen soha nem lehet tudni, ki viselte azokat előttük. De valóban megtörténhet ilyesmi?

A LiveScience-nek nyilatkozó szakember, az amerikai Johns Hopkins Egyetem egészségbiztonsági kutatóközpontjában dolgozó Amesh Adalja szerint a válasz összetett. A szakember azt mondja, hogy bár extrém kivételek mindig előfordulhatnak, az emberek elsöprő többségének semmilyen baja nem származhat abból, ha mezítláb próbál fel cipőket. Baktériumok ugyan mindenhol előfordulhatnak, így egy cipőboltban kirakott lábbelin is, fontos, hogy ezek nem jelentenek nagyobb veszélyt, mint bármely más dolog, amit a mindennapok során a kezünkbe veszünk.

A szakember úgy véli, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kislány már a cipővásárlás előtt fertőzött volt, csak még semmilyen tünetet nem tapasztalt. Raádásul, tette hozzá, a szepszis sokkal gyakrabban alakul ki a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknél, vagy a krónikus betegségben szenvedőknél.

"Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy egy olyan világban élnek, amelyet teljes egészében mikroorganizmusok uralnak. Csakhogy ezek 99 százalékban veszélytelenek ránk nézve" – magyarázta Adalja, hozzátéve, hogy majdnem mindegy, hogy zoknival vagy anélkül próbál fel valaki cipőt, hiszen a zokni nem áthatolhatatlan, ilyen értelemben védelmet nem nyújt.

Adalja szerint sokkal nagyobb probléma, ha valaki nem megfelelően lát el például egy vágást, amely később esetleg elfertőződik. Mert abból tényleg gond lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!