szerző:
hvg.hu

A képviselők nagy része szerint komoly problémákat okozhat az olyan eszközök elterjedése, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek ölni, de vannak olyanok is, akik szerint a gyilkos robotok betiltása hátráltathatja a mesterséges intelligencia kifejlesztését.

Nemzetközi tilalmat kért az autonóm fegyverekre az Európai Parlament: a testület egy olyan határozatot hozott, amely meggátolja az olyan fegyverek fejlesztését, amelyek emberi beavatkozás nélkül, önállóan is képesek ölni – írja a BBC.

Az ENSZ már korábban vitázott a gyilkos robotok betiltásáról: akkor azonban nem sikerült megoldást találni. A képviselők egy része úgy vélte, hogy érdemes lenne megvizsgálni az autonóm fegyverek bevetésével járó előnyöket. Voltak olyanok, akik azzal érveltek, hogy a tiltó jogszabályok korlátozhatják a kutatókat a mesterséges intelligencia kifejlesztésében. Mások szerint viszont védelmi problémákat is okozhat, ha egyes országok betiltják a fejlesztést, míg mások tovább folytatják a gyilkos robotok kutatását.

Az ENSZ legközelebb novemberben tárgyal az autonóm fegyverekről, a tagállamok szerint ugyanis mindenképpen rendezni kell a helyzetet. Ha a nemzetközi jogba nem sikerül beilleszteni a gyilkos robotok szabályozását, az komoly fegyverkezése versenyhez vezethet a világ országai között.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!