szerző:
hvg.hu

A csigahalak testét gyakorlatilag az óceán mélyén tapasztalható nyomás tartja össze.

Három új halfajt találtak kutatók a Csendes-óceán fenekén – közölte a Newcastle-i Egyetem. Egy nemzetközi kutatócsoport a Csendes-óceán keleti részén lévő 6000 kilométer hosszú és 8000 méter mély Atacama-árok élővilágát vizsgálta, és most kiderült, milyen lények élnek a Föld egyik legmélyebb pontján.

A kutatók három új fajt találtak a mélyben, amelyeket ideiglenesen a rózsaszín, a kék és a lila Atacama-csigahalnak neveztek el. Az állatokat videóra is vették, ahogy a csalinak kitett döglött halból csemegéznek:

A 6500-7500 méter mélyen élő csigahalak a nagyfogú mélytengeri halakkal ellentétben kicsik, áttetszőek, és alig vannak csontjaik, a mélyben pedig sem ragadozók, sem versenytársak nem veszélyeztetik őket, így ők a csúcsragadozók odalent.

Az állatok testét egy különös, zselés anyag alkotja. A legkeményebb rész a testükben a belső fül csontja, amely az egyensúlyukat adja, valamint a fogaik. A halak olyan remekül alkalmazkodtak a mélytengeri élethez és az óceánfenéken tapasztalható nyomáshoz, hogy a testüket gyakorlatilag az tartja össze, a felszínre hozva a testük így jószerivel elolvad. A kutatóknak sikerült azonban befognia egy példányt, akit speciális körülmények között a felszínre is hoztak további tanulmányozás céljából.

A kutatóknak az új csigahalak mellett sikerült felvételt készíteni egy mélytengeri ászkarákféléről is, amely visszafele és fejjel lefele úszik, a hosszú lábaival pedig a tengerfenéken tud járni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!