szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ígéretes projektnek indult a Path nevű közösségi hálózat, amely legutóbb a facebookos adatgyűjtési botrány idején vívott ki magának komoly szimpátiát. Mark Zuckerbergék taposómalma azonban nem hagyott életteret nekik, pár hét múlva lekapcsolják a villanyt.

Több mint fél év telt el a Facebook történetének legsúlyosabb botránya óta, de alighanem most is sokan emlékeznek a Cambridge Analyticával történt márciusi fiaskóra. Az ügyet elhallgatni próbáló Facebook megítélésen akkor komoly csorba esett, sok kis projekt pedig ezt az időszakot kihasználva igyekezett saját szolgáltatását megismertetni a felhasználókkal.

A 2010-ben indult, azóta is működő Path szintén a botrány hullámait meglovagolva kezdte életútját, ám a több mint kétmilliárdos felhasználószámmal bíró Facebook mellett képtelen volt igazi (értsd: pénzügyi) sikert elérni. Még úgy sem ment, hogy chatelésre alkalmas app is készült hozzá, és az egész koncepciót egyfajta anti-Facebookként hirdették üzemeltetői.

A Path a korábban Facebook-alkalmazottként dolgozó David Morin fejéből pattant ki, az új oldal funkcióit azonban Zuckerbergék világától merőben más szellemiség mentén alakította ki: eleve korlátozta a potenciális ismerősök számát, amit azzal magyarázott, hogy ne a mások előtti csillogáson, hanem a valódi kapcsolatok építésén legyen a hangsúly.

©

A szolgáltatás iránt kezdetben ezért óriási érdeklődés mutatkozott, egy időben pedig a Facebook melletti világban szinte elérhetetlennek tűnő 15 milliós határt is átlépte. A rohamtempójú növekedés később azonban tarthatlannak bizonyult, a kezdeti csillogást idővel pedig fokozatos érdektelenség vette át. Morin később ki is szállt a projektből, amelyet Kakao nevű óriásvállalatnak értékesítve a koreai telekommunikációs cég próbálkozott életben tartani, sikertelenül.

A Path-et mára annyira nem éri meg üzemeltetni, hogy lélegeztetőgépen sem hagyják: a tagoknak október 18-ig adtak időt adataik lementésére, a kapcsolódó appokat viszont már október 1-jén eltüntetik az alkalmazásboltok felületeiről. Az egy hónap múlva esedékes határidőt követően a szolgáltatás egyáltalán nem lesz elérhető, soha többé. Némi fény azonban mintha csillogna az alagút végén: a Path kiötlője korábban ugyanis úgy nyilatkozott, ha sikerül kellő támogatásra szert tennie, belevág egy új projektbe.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi

A4-es papírra nyomtatta a húszezreseket egy tiszaföldvári férfi