szerző:
hvg.hu

Az Android Pie-t futtató készülékeken már ott van a mesterséges intelligencián alapuló két új funkció, ami kordában tartja az alkalmazások energiafogyasztását.

Május elején egy új, izgalmas fejlesztésről beszéltek az Android fejlesztői a Google szokásos éves I/O fejlesztői konferenciáján. A szakemberek az akkor még a premier előtt álló, csupán P néven ismert operációs rendszerhez készítették el az Adaptive Battery nevű funkciót, amelynek egy feladata van: növelni a készülék üzemidejét.

A használati körülményekhez alkalmazkodó akkutechnológia mögött a Google DeepMind nevű, gépi tanulást és mesterséges intelligenciát használó rendszere áll. Az új modul folyamatosan nyomon követi, hogy a felhasználó mikor és milyen helyzetben milyen alkalmazásokat indít el, és megpróbálja az egyéni szokásokhoz alakítani a háttérben az appok indítását, leállítását, a használatukhoz szükséges energia menedzselését. Emellé társul egy másik, Adaptive Brightness nevű fejlesztés, amely a külső környezetet monitorozva állítja be a kijelző fényerejét.

[Nézze csak: szinte biztos, hogy eddig ön is rosszul töltötte a telefonját]

Ben Murdoch, az Android Pie egyik fejlesztője szerint a tesztek azt mutatják, a mesterséges intelligencia nagyon jól végzi a dolgát. Az adatok alapján a készülékeken 30 százalékkal csökkent a processzorhasználat, a wifin és mobilneten keresztül küldött adatforgalom pedig bizonyos esetekben 20 százalékkal is csökkent. Mindez hosszabb üzemidőt eredményez a mobilokon.

Wired beszámolója szerint a sikerek ellenére a rendszer még gyakorlatilag gyerekcipőben jár. Már csak azért is, mert jelenleg a mintegy 2 milliárd androidos eszköz csupán 14 százalékán futott az Android Oreo, mielőtt a Pie-t kiadták volna.

©

A DeepMindon dolgozó Ben Murdoch szerint a mesterséges intelligencia elemzi, a felhasználók hogyan használják az alkalmazásokat a mobiljukon. A rendszer egy "időbélyeget" ad az appoknak, amikor azt megnyitja a felhasználó, majd ezek alapján megpróbálja megjósolni, mikor lesz rá legközelebb szükség.

A mesterséges intelligencia ezek után négy különböző csoportba sorolja az appokat:

  1. aktív alkalmazások, amelyeket épp használnak vagy meg fognak nyitni,
  2. várakozó alkalmazások, amelyeket valószínűleg meg fognak nyitni,
  3. gyakran használt alkalmazások,
  4. ritkán használt alkalmazások.

Mind a négy csoportra egyedi korlátozásokat alkalmaz a rendszer, amely megakadályozza az appok szokásos "viselkedését". Az első csoportnál van a legkevesebb korlátozás, míg a negyediknél a legtöbb.

Az Adaptive Battery funkció hatással van a felhasználói szokásokra is. Ha valaki bekapcsolja, a rendszer figyelmeztetést küld, hogy az értesítések késhetnek. Vagyis ha valaki például nem gyakran használja a Facebook appot, akkor az értesítéseket is később kaphatjuk meg. A rendszer egyébként óránként ellenőrzi, melyik appot mennyire használjuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt

A CNN beperli Trumpot a kitiltott újságírója miatt

Fegyveres rablás a belvárosban: pénzváltót pakolhattak ki

Fegyveres rablás a belvárosban: pénzváltót pakolhattak ki

Hétvégén már 10 fok sem lesz

Hétvégén már 10 fok sem lesz

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

"Mégis mi folyik itt?!" – Tüntettek a lezárt Elios-ügy miatt az NNI épületénénél

Morricone közleményben tagadja, hogy kreténnek nevezte Tarantinót

Morricone közleményben tagadja, hogy kreténnek nevezte Tarantinót

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál

Jó ideig állt a helyfoglalás és a fedélzeti jegyárusítás a MÁV-nál