szerző:
hvg.hu

A Német Űrkutatási Központ nemrég tette közzé azt a térképet, amelyet két műhold segítségével készített el. Az eredmény a tudósok és az ipar számára is fontos.

Tudományos szempontból nagyon fontos munkát végeztek el a Német Űrkutatási Központ (DLR) szakemberei, de látványnak sem utolsó a végeredmény, amit letettek az asztalra. A szevezet két műhold radarképe alapján elkészítette a Föld háromdimenziós térképét, ami nem kevesebb mint 148 millió négyzetkilométernyi terület feldolgozását jelenti.

A BBC beszámolója szerint a DLR bárki számára elérhetővé tette a felvételeket, így téve lehetővé a tudósok számára, hogy letöltsék és megvizsgálják azokat. Mindez azért is nagyon fontos lépés, mert a térképeket többek között az árvizek előrejelzésére, vagy épp egy gyár építési helyszínének kiválasztására is remekül fel lehet használni.

©

A projektben két műhold, a TerraSAR-X és a TanDEM-X vettek részet, amelyek mikrohullámú impulzusokat küldtek a Földre, majd megmérték, milyen gyorsan érnek vissza a nyalábok. Ebből képesek voltak kiszámolni, a letapogatott terület milyen magas lehet. Minél rövidebb idő alatt ért vissza a nyaláb, annál magasabb volt az adott terület.

A két műhold szorosan egymás mellett dolgozott, volt, hogy 200 méternél is közelebb voltak egymáshoz. Mindezt nem volt könnyű kivitelezni, hiszen nagyon precíz irányítás kellett hozzá. Ugyanakkor ez tette lehetővé, hogy az interferometria módszerével végezzék el a méréseket: az egyik műhold egyszerre volt adó és vevő, míg a második csupán vevő volt. Így "sztereóban láthatták" a Föld domborulatát.

©

A műholdak a Föld feszínét 90 méteres négyzetekre osztották, amelyeket egymás után tapogattak le. Ennek köszönhetően az új 3D-s térkép 1 méteres pontosságú lett, ami azt is jelenti, aminél jobb felbontású ilyen típusú globális térkép még nem készült.

Tibet és a Himalája.
©

A feladat elkészültével azonban nem ér véget a két műhold munkája, azok ugyanis tovább monitorozzák a Föld felszínét, hiszen az folyamatosan változik. Ugyanakkor a két műhold már nem fiatal: a TerraSAR-X 2007-ben, a TanDEM-X pedig 2010-ben kezdte meg a munkát, így előbb-utóbb pótolni kell majd őket.

Algéria Tamanrasset tartománya a Szaharában.
©

Az biztos, hogy a következő projektben már nem mikorhullámos technológiával, hanem az úgynevezett "L-sávban" tapogatnák le a Föld felszínét. Ez azért is lenne praktikus, mert míg a mikrohullámos megoldással az erdőknél csupán a lombkorona tetejét láthatjuk, addig az L-sugár behatol a lombkorona közé. Ennek köszönhetően láthatóvá válik az ott lévő vegetáció is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Szomorkodhatnak az amerikaiak, soha nem látott áremelés jön a Netflixnél

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Okoscipőt fejlesztett a Nike, le sem kell hajolni, hogy bekössük

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Azt hitte, a menopauza miatt hízik, aztán kioperáltak belőle egy húszkilós tumort

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en

Elképesztően ritka, régi családi fényképek bukkantak fel eBay-en