szerző:
hvg.hu

Az amerikai Alexiz Conolly édesapja születésnapjára gyűjtötte össze a férfi fiatalkori fotóit, köztük azt a szakadt igazolványképet, amin Gary Conolly egyenruhában látható. Az egyik Reddit felhasználó 12 óra leforgása alatt újjá varázsolta a felvételt.

A közösségi oldalakat – és úgy önmagában véve az internetet – gyakran éri az a vád, hogy kiüresíti és személytelenné teszi az emberi kapcsolatokat. Pedig a dolog nem ennyire fekete vagy fehér, és erre tökéletes példa az amerikai Alexiz Connolly története is.

Alexiz a Redditre töltött fel egy igazolványképet az édesapjáról, ami még a katonai szolgálata idején készült róla – négy évtizeddel korábban, 1977-ben. Gary Connolly a napokban ünnepelte a 60. születésnapját, a lánya ezért úgy döntött, összegyűjti a róla készült fiatalkori képeket. Csakhogy az említett fényképre meglehetősen rossz állapotban talált rá: összegyűrve és elszakadva – számolt be róla a BBC.

A Reddit egyik felhasználója azt tanácsolta Alexiznek, kérjen segítséget a közösségtől, hátha valaki képes lenne digitálisan restaurálni a fotót. A tanácsot megfogadva pontosan ezt tette, legnagyobb meglepetésére pedig 12 óra elteltével a TheBlackPopeSJ nevű felhasználótól megkapta a helyreállított változatot.

A történet azonnal terjedni kezdett a Redditen, rövid idő alatt mintegy 45 ezer felhasználó "lájkolta" az erről szóló bejegyzést. Alexiz szerint az apja fotója arra is lehetőséget teremtett, hogy beszélgessen édesapjával a katonaságban eltöltött évekről.

Gary Conolly a vietnami háború végén, a középiskola befejeztével csatlakozott a hadsereghez, ma pedig lelkészként szolgál.

A történelmi fotók restaurálása/újragondolása manapság egyre népszerűbb téma a neten. Marina Amaral például az 1860-as években készített fekete-fehér fotóknak adott színt.

Az IArt nevű Facebook-oldalon olyan fotókat tettek közzé, amelyeken híres történelmi helyszínek láthatók napjainkban, mellé retusálva az ott zajlódott eseményeket.

Jordan Lloyd pedig szintén fekete-fehér fotókból készít színeset.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A királynő is menstruál, még egy filmben is

A királynő is menstruál, még egy filmben is

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Öt és fél évet kapott a kokainos zuglói gázoló nő

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Erről vajon tud az Apple? Mások is lehallgathatók vezeték nélküli fülhallgatójával

Zacher: Már nem kellek

Zacher: Már nem kellek

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében

Németh Szilárd Demeter Mártának: A Honvédkórházban nincs válsághelyzet, csak az ön fejében