szerző:
hvg.hu

A decemberben érkező Chrome 71 mobilokra és asztali gépekre kiadott változatában is benne lesz az a funkció, ami megóvhatja a gyanútlan felhasználókat attól, hogy anyagi kár érje őket.

A Google nemrég már belengette, hogy decemberben érkezik a Chrome böngésző legújabb, 71-es verziószámú változata. Ennek kapcsán már az is kiderült, az átverős, felugró ablakokkal megpakolt weboldalak számára érkezik a zéró tolerancia, a fejlesztők azoban egy másik módszerrel is a felhasználók védelmére kelnek.

A Google legfrissebb blogbejegyzése szerint a Chrome böngésző új verziója folyamatosan figyeli, hogy milyen mobilos weboldalon járunk, és ha egy olyanra tévednénk, ahol el akarják kérni a telefonszámunkat a tartalom megjelenítése előtt, egy figyelmeztető üzenetet dob fel, hogy erről tájékoztassa a felhasználót.

Mindez azért is fontos változás, mert az ilyen oldalak többségén a mobiltelefonszám megadásával kvázi regisztrálunk egy fizetős SMS-szolgáltatásra, ami később a mobilszámlánkon jelentkezik majd. A Google szerint a funkcióra komoly szükség van, szerintük ugyanis havonta több millió felhasználót húznak csőbe az ilyen weboldalak azzal, hogy a telefonszám elkérésével regisztrálják őket a szolgáltatásra. A felhasználók pedig mindezt nem sejtik, és csak a telefonszámla megérkezésekor esik le nekik, hogy mi is történt.

A Google ezért nem csinál mást, mint felhívja a felhasználók figyelmét azokra a részletekre, amiket a szóban forgó weboldalak megpróbálnak elrejteni előlük.

©

A Google új "játékszabálya" szerint a weboldalak kötelesek minden részletet megjeleníteni a felhasználók számára az adott fizetős szolgáltatással kapcsolatban. Az általuk fejlesztett algoritmus ezt ellenőrizni fogja, és ha ezt nem tartják be az oldalak, a Chrome a weboldal helyett egy figyelmeztető üzenetet küld a felhasználók mobiljára.

A Google természetesen értesíteni fogja a weboldalak üzemeltetőit, ha nem felelnek meg a fent említet követelménynek, így meglesz rá az esélyük, hogy változtassanak a gyakorlaton. Azonban amíg ezt nem teszik meg, addig potenciálisan veszélyes webhelyként kezelik őket.

A cég közlése szerint az új funkció a mobios mellett a számítógépeken használt Chrome-ban is jelen lesz.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Babos Tímea egyesben kiesett Melbourne-ben

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

A Huawei új központjában épült fel a budapesti Szabadság híd mása

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

Meghosszabbították a csengeri örökösnő letartóztatását, és újabb házkutatást tartottak nála

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja

A Ripost szerint bukásra áll "a mocskos szájú diáktüntető", a lány ezt cáfolja