szerző:
hvg.hu

Az év végéhez közeledve ismét közzétette átláthatósági jelentését a Facebook. A számok alapján úgy tűnik, 2018 áprilisa és szeptembere között komoly figyelmet fordítottak a spamek és az erőszakos tartalmak levadászására, de számszerűsítették a gyűlöletbeszéd, a zaklatás és a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen tett lépéseket is.

A Facebook közleménye szerint igyekeznek a tartalmakat még azelőtt eltávolítani az oldalról, hogy az bárkihez is eljutna. A gyűlöletbeszéd esetében például eddig ez 24 százalékos hatékonysággal ment (2017 októbere és decembere között), mostanra (2018. július-szeptember) viszont sikerült 52 százalékra emelni ezt az arányt, vagyis minden második, a gyűlöletbeszéd kategóriájába eső poszt jelenik csak meg a felhasználóknak.

A bullying és zaklatás, valamint a gyermekek szexuális kizsákmányolása és a meztelenség kapcsán nincsenek korábbi adatok, ám előbbi esetében 2,1 millió, utóbbinál pedig 8,7 millió bejegyzést távolított el a Facebook 2018. július-szeptember között.

A kép kattintásra nagyobb lesz.
©

Az adatsorból jól látszik, hogy messze az egyik legtöbb dolguk a spamekkel akadt a Facebook moderátorainak. Ezek száma eleve magas volt, de július és szeptember között már a milliárdos határt is átlépte, egész pontosa 1,231 milliárd ilyen bejegyzést távolítottak el. Ez a korábbi időszakban 957, 836 és 727 millió volt.

Hamis fiókokból összesen 754 milliót töröltek az elmúlt három hónapban. A Facebook szerint ezek többsége spamet terjesztett a közösségi oldalon, de időről időre végigfut a tisztítótűz a propagandát terjesztő álfiókok esetében is.

Az egyik legnagyobb változás az erőszakos tartalmak terén történt. 2018 harmadik negyedévében 15,4 millió ilyen bejegyzést töröltek, ami közel a duplája a második negyedéves 7,9 milliónak. Ha pedig összehasonlítjuk a helyzetet 2017 utolsó negyedévével, akkor látni igazán a nagy változást.

Ráadásul nemcsak a törlések száma nőtt, de annak az aránya is, hogy milyen arányban sikerül lekapni azt a Facebookról még azelőtt, hogy másoknak megjelenne, vagy jelentenék azt a közösségi oldal felé. A 2017 utolsó negyedéves 71 százalékról mostanra 96 százalékra nőtt ez az arány.

A kormányok is egyre kíváncsibbak

A Facebook szerint nemcsak a tartamak moderálásával kell az oldalnak megküzdenie, a kormányok is egyre több adatigényléssel fordulnak hozzájuk.

Mint írják, 2017 utolsó félévéhez képest 2018 első félévében már 26 százalékkal több, a felhasználók adatait kérő kérést kaptak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a korábbi 82 341 kéréshez képest 103 815 kérés futott be hozzájuk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Böde Dánielt kitették a Fradi első csapatából

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Ismét ébredezik a mexikói Popocatépetl vulkán – videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette

Már nem mernek válaszolni a kérdéseinkre – A HVG adventi kalendáriumában ma: Szabó Yvette