szerző:
hvg.hu

Stanley Kubrick korszakalkotó filmalkotása, a 2001 Űrodüsszeia is segítette Japán első 8K felbontású tévécsatornájának az indulását. A remények szerint a tokiói olimpiát is így fogja adni a csatorna.

Az NHK japán tévétársaság felkérte az amerikai Warner Bros filmstúdiót, hogy a 2001 Űrodüsszeia című film eredeti negatívját javítsa fel 8K felbontásúvá. Vagyis a HD-nál16-szor jobb minőségű lett ezáltal a felbontás.

A japán tévétársaság 1995 óta fejleszti a 8K-t, amelyet super-hi képnek nevez. A csatornát annak ellenére indította el, hogy még Japánban is keveseknek van 8K felbontású tévéje, vagy más hasonló eszköze. A társaság ráadásul 24 csatornás surround hangzást párosít hozzá.

Az NHK televízió azt reméli, hogy a 2020-as tokiói olimpiát is már az új formátumban fogja közvetíteni. Egyelőre kevés gyártó dicsekedhet 8K-s tévékészülékekkel, és a terjedését akadályozza az elképesztően magas ár. A Samsung 8K készülékének az átlagára 15 ezer dollár.

A BS8K nevű csatorna mindenesetre máris napi 12 órában sugároz programokat. Bár a 8K tartalom még nagyon kevés, a tévégyártók szerint a super-hi felbontású készülékek a 4K, sőt a HD adást is képesek 8K-ra feljavítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Háfra Noémi a kézilabda álomcsapatban

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Kézilabda-vb: őket kell legyőznie a női válogatottnak a selejtezőben

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Trump kiadná Erdogannak a 2016-os puccs állítólagos szervezőjét

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Hosszú Katinka az év legjobbja a FINA-nál

Megmenekült az olasz kormány

Megmenekült az olasz kormány