szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Stanley Kubrick korszakalkotó filmalkotása, a 2001 Űrodüsszeia is segítette Japán első 8K felbontású tévécsatornájának az indulását. A remények szerint a tokiói olimpiát is így fogja adni a csatorna.

Az NHK japán tévétársaság felkérte az amerikai Warner Bros filmstúdiót, hogy a 2001 Űrodüsszeia című film eredeti negatívját javítsa fel 8K felbontásúvá. Vagyis a HD-nál16-szor jobb minőségű lett ezáltal a felbontás.

A japán tévétársaság 1995 óta fejleszti a 8K-t, amelyet super-hi képnek nevez. A csatornát annak ellenére indította el, hogy még Japánban is keveseknek van 8K felbontású tévéje, vagy más hasonló eszköze. A társaság ráadásul 24 csatornás surround hangzást párosít hozzá.

Az NHK televízió azt reméli, hogy a 2020-as tokiói olimpiát is már az új formátumban fogja közvetíteni. Egyelőre kevés gyártó dicsekedhet 8K-s tévékészülékekkel, és a terjedését akadályozza az elképesztően magas ár. A Samsung 8K készülékének az átlagára 15 ezer dollár.

A BS8K nevű csatorna mindenesetre máris napi 12 órában sugároz programokat. Bár a 8K tartalom még nagyon kevés, a tévégyártók szerint a super-hi felbontású készülékek a 4K, sőt a HD adást is képesek 8K-ra feljavítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!