szerző:
hvg.hu

Akárcsak a Google, orosz megfelelője, a Yandex is több fába vágja bele a fejszéjét. Legutóbb például egy androidos okostelefonnal rukkolt ki.

Van már vezető nélküli autója, okoshangszórója, így nem is olyan meglepő, hogy okostelefonnal is kirukkol az orosz Google, azaz az ottani keresőóriás, az 1990-ben indult Yandex. A telefon dizájnját maga készítette, a készülékeket viszont Kínában gyártják.

A Yandex.Phone nevű készülék egy androidos telefon, amely köré a Yandex ökoszisztéma épül. Ez azt jelenti, hogy a telefon számos előretelepített (Yandex-) appal érkezik, például fizetési, időjárás, zenei, térkép, étellel és taxizással kapcsolatos alkalmazással. Akárcsak a Google-nak, a Yandexnek is van mesterséges intelligenciát használó virtuális asszisztense. Ő Alice (oroszul Alisa), és persze ott lesz a telefonokban. Állítólag közel emberi szintű pontossággal érti meg az oroszt, és a felhasználónak nem lesz szüksége arra, hogy appokat keressen, egyszerűen meg kell mondania, hogy mit akar. Telefonhívásokra is ráveheti a digitális asszisztenst, de ételt és taxit is rendeltethet vele.

©

Alice segít majd a felhasználónak helyi üzleteket és vállalkozásokat keresni (ehhez a Yandex üzleti adatbázisát használja), és még arra is képes lesz (az említett adatbázis alapján), hogy azonosítsa az ismeretlen számról érkező üzleti hívásokat.

Ami a specifikációkat illeti: a Yandex.Phone-nak 5,65”-es fullHD (2160 x 1080 pixeles) kijelzője van, és a munkavégzésről Qualcomm Snapdragon 630 processzor gondoskodik. A telefon hátoldalára ujjlenyomat-olvasó is került, és a készülék támogatja az NFC-t is. A hátoldali duplakamera 12 + 5 MP-es, míg a szelfikészítő 5 MP-es. A Yandex.Phone Android 8.1 Oreót futtat. A készülék ára 77 ezer forintnak megfelelő összeg, és már kapható a Yandex fizikai boltjában, illetve a kereső e-kereskedelmi weboldalán is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

Magyarországon a második legnagyobb a menekültellenesség Európában

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

Délutánra elvonul a csapadékos idő

Délutánra elvonul a csapadékos idő

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

"A strasbourgi éttermekben tovább buliztak az emberek"

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Puzsér: Tarlós még a Kutyapártot is megpróbálja túllicitálni

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó

Olyan utcákat rajzol az Nvidia új programja, hogy azt hiszi, a valóságot látja – videó