Balogh Csaba
Balogh Csaba
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itthon és globálisan is mérföldkőhöz érkezett a Mastodon nevű közösségi hálózat, amely a Facebook és a Twitter ellenében fogalmazza meg magát. Hasonló szemlélet korábban jutott már sikerre – igaz, csak szűk körben.

Több száz, talán néhány ezer magyar taggal gyarapodott a Mastodon nevű közösségi hálózat, miután a hosszú hétvégén a hazai Twitter-felhasználók körében terjedtek a regisztrációs meghívók. De alighanem más országokból is megszaporodtak a jelentkezők. Erről árulkodik, hogy a mastodon.social webcímen elérhető egyik legnagyobb szerveren egy időre fel kellett függeszteni a csatlakozás lehetőségét a sok érdeklődő okozta túlterheltség miatt. (Az mstdn.hu címen hazai szerver is elindult.)

Aki a rendszerbe ugrás előtt a Google-keresőben vagy a Facebookon próbál utánanézni a Mastodonnak, jellemzően zenei magazinok híreit, illetve ismerősök megosztott klipjeit találja. A Mastodon ugyanis – amellett, hogy a masztodonfélék régen kihalt, elefánthoz hasonlatos ormányosok voltak – egy progresszív metál együttes neve is. (A zenei találatokat színesítheti, hogy Mastedon néven keresztény rockot játszó formáció is működik, a Mastadon pedig egy dubstepelőadó művészneve.) A névhasonlóság az egyetlen kapocs, az amerikai zenekarnak nincs más köze a szolgáltatáshoz. A hálózatot Eugen Rochko huszonéves jénai programozó találta ki, akinek a fáma szerint elege lett a Facebook és a Twitter „rossz” döntéseiből. Ezért aztán nekiállt e „demokratikusabb” és decentralizáltabb hálózat megalkotásának.

©

A különbségek nem szemmel láthatók. A Mastodon ránézésre meglehetősen hasonlóan néz ki, mint a bejegyzések 140 karakteres limitjéről és Donald Trump kirohanásairól ismertté vált Twitter. (Illetve pontosan ugyanúgy, mint annak hivatalos kliensprogramja, a Tweetdeck.) Az, hogy – az időközben már a Twitter által is megemelt – 140 karakter helyett akár 500 karakter hosszúságú is lehet egy bejegyzés, aligha elegendő indok a felhasználók tömegeinek az átpártoláshoz. A Zuckerberg-birodalom adatgyűjtési ügye(i) után elindult, a tagokat Facebook-fiókjuk etikai alapú törlésére hívó #DeleteFacebook-mozgalom gyors elhalása pedig arra is rámutat, hogy a legtöbb felhasználót – néhány dühös bejegyzés megírásán túl – az is hidegen hagyja, ha adatai egy részére árucikként tekintenek. Pedig a Mastodon másik hívószava éppen az „ember vagy, nem pedig árucikk”, valamint az, hogy „más alkalmazások hibáiból tanulva etikus alapokon nyugvó döntésekkel küzd a közösségi média ártalmai ellen”.

A külcsínbélinél jelentősebb a rendszer-filozófiai és technikai különbség. A Mastodon-hálózat a számítástechnika iránt érdeklődők körében a kilencvenes években népszerű IRC (Internet Relay Chat) csevegőprotokollhoz hasonló. Az ingyenes és nyílt forráskódú Mastodon több, egymástól független szerveren fut. Új szervert bárki indíthat. A különböző „instanciákon” regisztrált felhasználók szerverhatár nélkül elérnek mindenki mást. Rochko szerint éppen ebben áll – a Facebookénál és a Twitterénél is tovább tartó – jövőállósága: ha az általa gründolt szoftver fejlesztése egyszer le is áll, a kompatibilis protokollal (ActivityPub) futó rendszerek tovább működtethetik a hálózatot. „A Mastodon az önrendelkezésről szól. Ha elindítasz egy szervert, az a tiéd. A te szabályaid, a te közösséged, a te hardveredről kiszolgálva. Nem függsz senkitől, különösképpen nem egy szilícium-völgyi vállalatközponttól” – mondta Rochko a Boing Boing internetes magazinnak.

Egyelőre azonban a rendszeralapítónak eszében sincs abbahagyni a 2016-ban indított Mastodon fejlesztését. A teljes hálózat felhasználóinak száma messze áll ugyan a Facebook milliárdos, de még a Twitter néhány százmilliós létszámától is, de a néhány százezer használóból egyre többeknek fontos annyira az új hálózat, hogy ezt pénzben is kifejezzék. A németországi programozó a szellemi és művészeti tevékenységet folytatók munkájának támogatására létrehozott platformon, a Patreonon regisztrálta magát. Közösségi szponzorai száma éppen a hazai felfutással egy időben, az augusztus 20-ához kapcsolódó hosszú hétvégén lépte át az ezer főt. Többségük havonta 1–20 dollárral támogatja Rochkót, de olyanok is vannak, akik havi 100–200 dollárnyit áldoznak az új szemléletű közösségi hálózat fejlesztésére. A kisebb-nagyobb rendszeres adományokból tavaly áprilisban még csak 1000 dollár folyt be a közösségi hálózatokban Gargron néven jelen lévő fejlesztőhöz, ennek nagyjából a tizede a „legfőbb” szerver fenntartásának költsége. A napokban összegyűlt ezernyi patronáló azonban már pénzügyileg is új mérföldkő elérését jelentette: Rochko bankszámlájára több mint 5000 dollár, azaz 1,5 millió forint folyik be havonta.

Ha regisztrálni szeretne a Mastodon rendszerébe, az itt elérhető meghívóval lezárt regisztrácós időszakban is megteheti.

A cikk eredetileg a HVG hetilap 2018/34. számában jelent meg. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, keresse a Tech + tudomány rovatot a hetilapban és kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!