szerző:
hvg.hu

Egy új weboldal a frissítés szempontjából értékeli az androidos gyártókat, ami igen fontos egy olyan töredezett ökoszisztémában, mint amit ez a platform hozott létre.

Az androidos világ nagy hátránya az iOS-essel szemben a vitathatatlan töredezettség. Számos gyártó rengeteg modellel van a piacon, és a telefonok nagy része csak sokára kapja meg azt aktuális frissítést. Ez az idő néha olyan hosszú, hogy közben már egy újabb update is megjelenik. Más a helyzet az iPhone-oknál, ahogy kijön egy iOS-frissítés, azonnal elérhetővé válik valamennyi, a hardverfeltételeket kielégítő telefonra.

Azt nem tudni pontosan, hogy az említett helyzetért mennyire felelősek az androidos gyártók, mindenesetre a Google megpróbálja ösztönözni, segíteni az update-et. Egy új weboldal, az AOSMark is próbál lépni az ügyben, méghozzá azzal, hogy elkészítette a frissítésben nagyon jól, illetve kevésbé jól teljesítő gyártók listáját. A bal oldalon a legjobb gyártók rangsora látható, a jobb oszlopban pedig a legtöbb Android-verziót megkapott modellek toplistája.

©

Az AOSMark módszere nem tudományos, hiszen nem veszi figyelembe azt, hogy egy adott gyártóhoz hány modell tartozik (nem mindegy ugyanis, hogy hat vagy huszonhat modellnél kell megoldani az update-et), ezzel együtt egyfajta képet ad a jelenlegi helyzetről. Az is kérdéses persze, mennyiben befolyásolja egy ilyen oldal az OEM-eket, hogy jobb munkát végezzenek, mindenesetre bízzunk benne, hogy azért lehet valamilyen hatása.

Az AOSMark egyébként hitet tesz a szoftverfrissítések mellett, az eszközök elavulásának ilyesfajta megakadályozásával ugyanis csökkenhet az elektronikus hulladék, amivel csak jól járhat a bolygónk.

Az oldalon nemcsak a frissítésben élen, illetve kevésbé élen járók listája található meg, hanem a legtöbb frissítést kapott telefonok sorrendje is. Egy kereső is található, amely, ha beírjuk androidos telefonunk nevét, megadja, hogy melyik a legfrissebb, elérhető OS-verzió. Még azoknak a telefonoknak a listája is megtalálható az oldalon, amelyek már megkapták az Android 9 Pie-t.

Ha máskor is szeretne érdekességeket megtudni a telefonjáról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A letartóztatott Huawei-vezér kiadatását fogja kérni az USA

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

A hármasok és a nyolcasok futottak be a hatos lottón

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Rektor: Nem indul vizsgálat a szegedi egyetem rektorhelyettesének "ügyében"

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost

Most már reklámfilmben is hallhatjuk Kulka Jánost