szerző:
hvg.hu

Az idei évben sem maradt el Mark Zuckerberg újévi fogadalma, ezúttal pedig egy igen nagy fába vágta a fejszéjét. A következő 365 napban szeretne egy sor olyan fontos kérdést megválaszolni, amely befolyásolhatja a társadalom és az egyén jövőjét is.

Lassan hagyománnyá válik, hogy az új év beköszöntével Mark Zuckerbeg valamilyen konkrét fogadalmat tesz. Így volt ez a tavalyi évben is, amikor megígérte, hogy a közösségi oldalon eltöltött idő sokkal hasznosabb lesz, mint korábban volt. A fejlesztők erre összpontosítva változtattak is például a platform hírfolyamának algoritmusán, és nagyobb figyelmet fordítottak a közösségek, csoportok fejlesztésére is. Hogy ez a munka aztán a különböző adatszivárgási botrányok miatt mennyire tette valóban jobb hellyé a Facebookot, az már egy másik kérdés.

Zuckerberg fogadalma viszont az idei évben sem maradt el. A Facebook vezére a 2019-es évre azt tervezi, hogy körüljárja és megpróbálja megválaszolni a technológiával kapcsolatos legfontosabb (társadalmi) kérdéseket.

"Rengeteg a kérdés azzal kapcsolatban, hogy milyen világban akarunk élni, és a technológia milyen szerephez jut ebben"

– kezdi Zuckerberg a Facebook-bejegyzését, amelyben azt is kifejti, milyen kérdésekre gondol.

  • Szeretnénk, hogy még több ember hallathassa a hangját, vagy szükség van egy szűrőre, amely ellenőrzi, milyen ötleteket lehet közzétenni?
  • A titkosítás révén decentralizáljuk-e a hatalmat, hogy ezzel az emberek kapjanak nagyobb hatalmat?
  • A világban, ahol a fizikai közösségek egyre kevésbé fajsúlyosak, az internetnek milyen szerepet kell vállalnia a társadalmi szerkezet megerősítésében?
  • Hogyan építsünk olyan internetet, ami segít az embereknek közelebb kerülniük egymáshoz a világméretű problémák megoldása érdekében?
  • Hogyan építsünk olyan technológiát, ami több munkahelyet teremt ahelyett, hogy a mesterséges intelligenciával automatizálnánk a folyamatokat?
  • Hogyan tarthatjuk fenn a technológiai- és tudományos fejlődés ütemét bizonyos területeken?

– teszi fel a legfontosabb kérdéseket Mark Zuckerberg.

"2019-ben szeretnék egy sor nyilvános vitát tartani arról, hogy a jövő technológiájának milyen hatása lesz a társadalomra. A lehetőségekről, a kihívásokról, a reményről és az aggodalmakról is. Ehhez vezetőkkel, szakértőkkel, különböző közösségek tagjaival beszélek majd"

– jelentette ki Zuckerberg, aki azt is megígérte, ezekről a vitákról, beszélgetésekről a Facebook-oldalán és az Instagram-profilján is hírt fog adni, és a sajtó számára is nyilvános lesz.

Hogy pontosan mikor lesznek ezek a megbeszélések, egyelőre nem tudni, de maga az ötlet igen pozitívan hathat a Facebook megítélésére, az elmúlt években ugyanis sokan azzal vádolták meg a közösségi oldalt, hogy nem transzparens.

A bejegyzése elején ugyanakkor arról is írt Zuckerberg, hogy az elmúlt egy évben nagyon komoly figyelmet fordított többek között a választásokkal, szólásszabadsággal vagy az adatvédelemmel kapcsolatos dolgokra, és ez a munka nem ért véget a 2018-as évvel, a jövőben tovább dolgoznak a problémák megoldásán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

GKI: Az ország fejletlenebb részein élők váltanak szívesebben munkahelyet

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

LOL, beindul a mémgyár? Itt a Facebook új alkalmazása

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett

Pont a tüntetők felett kapcsolt ki a közvilágítás Pécsett