szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sok előnye lehet annak, ha egy VR-sisak azt is tudja, éppen merre néz a viselője. Akár energiamegtakarítás is lehet az eredmény.

A HTC új VR- (virtuális valóság) sisakját (Vive Pro Eye) beépített szemkövetéssel látta el. Egy ilyen headsetnél külön vezérlők nélkül lehet navigálni a virtuális valóságban, és a szemmozgás követése értékes adatokat szolgáltathat a fejlesztőknek és a vállalatoknak termékeik optimalizálásához.

©

A szemmozgás-követéshez kapcsolódó hardver be van süllyesztve a headsetbe, és pillanatról pillanatra rögzíti, merre néz a sisak viselője a virtuális térben. Könnyen észrevehető, ha valamit nem talál a felhasználó, így később a környezet ennek megfelelően módosítható.

©

De nemcsak ezt lehet figyelni, hanem például egyszerűen feltérképezhetők a VR-tér azon részei, amelyek a felhasználó perifériás látásába esnek, s ezeknek nem kell tökéletesnek lenniük a renderelés során. Mindezzel úgy takaríthatók meg számítási erőforrások, hogy a headset viselője számára változatlan a VR-élmény.

A HTC az év második negyedévében kezdené el forgalmazni a Vive Pro Eye headsetet, elsősorban a vállalati piacra szánja. Az eszköz áráról egyelőre nincsenek információk.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!