szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Minden idők egyik legnagyobb adatvesztését szenvedhette el a MySpace, ami állítólag egy szerverköltöztetés miatt veszítette el a fájljait.

A 2000-es évek második felében még őrült menő volt, mára viszont szinte mindenki elfelejtette a MySpace-t. Csakhogy az oldal attól, hogy mára rendkívül lecsökkent a látogatottsága, még nagyon is létezik. Egy igen súlyos bakinak köszönhetően pedig most ismét mindenki az oldalról beszél.

A cég bejelentése szerint egy szerverköltöztetés eredményeként törlődött minden olyan adat a profilokról, amit 3 évnél régebben töltött fel a felhasználó. Magyarul: az indulás (2003) és a 2015 közti időszakból egyetlen fotó, videó vagy hanganyag sem maradt meg. Bár elvileg egy véletlenről van szó, sokan azt gyanítják, az új tulajdonos Meredith egyszerűen nem akart fizetni a fájlok megőrzéséért.

©

A Rolling Stone szerint a zenéket már tavaly elkezdték törölni az oldalról, ami igen rosszul érinti azokat a zenészeket, akiknek a MySpace indította el a pályafutását. Bár közülük sokan már átköltöztették az archívumokat a SoundCloudra és más hasonló platformokra, a Redditen rengeteg olyan zenész története kering, akik már nem tudják elérni a sokéves munkájukat. A beszámoló szerint

14 millió előadó 50 millió fájlja tűnt el az oldalról.

A MySpace bocsánatot kért az okozott "kellemetlenségért".

A Rolling Stone szerint nem ez volt az első ilyen eset a történelemben: a bloggereknek a 2000-es években otthont adó Geocities szintén törölte már az archívumát, és a Google is hasonló lépésre készül a Google+ esetében. Ugyanakkor mindkét oldal figyelmeztette a felhasználóit, hogy erre számíthatnak.

Ugyanakkor mindez jól mutatja, mennyire kiszolgáltatottak vagyunk az ilyen oldalaknak, ahol gyakorlatilag az egész életünket megörökítjük. Utólag pedig már nem lehet visszakapni az elvesztett adatokat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Elveszítjük a lakástakarék állami támogatását, ha moratóriumos lakáshitelt törlesztünk elő belőle?

Újabb viharos nap következik

Újabb viharos nap következik

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás