szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a drónok igen komoly veszélyt jelentenek a repülőgépekre, az amerikai Dayton Egyetemen azonban egy kísérlettel is megmutatták, milyen komoly pusztítást tud végezni egy alig 1 kg-os szerkezet.

Nem véletlen, hogy a repülőterek és úgy általában a repülőgépek közelében tilos a drónok használata. Hiába jóval kisebb és könnyebb és lassabb egy repülőgéphez képest, ha nekiütközik, az komoly károkat tud okozni, az utasokat pedig életveszélybe sodorja. Hogy pontosan milyen kockázatokat rejt magában egy felelőtlen manőverezés, azt az amerikai Dayton Egyetem kutatóintézetnél (University of Dayton Research Institute, UDRI) mutatták be korábban.

A UDRI szakemberei a kísérlet során egy mindössze 950 grammos DJI Phantom 2 drónt lőttek egy Mooney M20 típusú repülőgép szárnyának. A teszt során azt vizsgálták, mi történne, ha a drón a 383 km/h-val közlekedő gép szárnyának csapódna. (Ez a sebesség jóval kisebb, mint amivel a nagy utasszállítók közlekednek.)

A végeredmény meglehetősen ijesztő. Az csak egy dolog, hogy a drón gyakorlatilag megsemmisült, de egy jókora lyukat is vágott a szárnyba, amibe az egész szerkezet bepréselődött. Ha mindez repülés közben, a levegőben történik meg, az komoly veszélybe sodorná az utasokat és a pilótát.

A szakemberek azért is szerették volna elvégezni a kísérletet, mert meglepően kevés információ áll rendelkezésre arról, milyen sérülést okozna egy ilyen baleset. És azok az adatok is többnyire csupán szimulációkból és modellezésekből származnak.

A kutatók egy madár 1:1 arányú másolatával is kipróbálták az ütközést, hogy összehasonlítsák a végeredményt az azonos súlyú drón által okozott balesettel. Ezek alapján úgy tűnik, hogy bár a madár nagyobb sérülést tud okozni a felszínen, a drón egészen mélyen képes behatolni a szerkezetbe, megrogálva a szárny főtartót is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

Orbán: A járvány legnehezebbb két hete következik

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban

14 órán át hánykolódott egy férfi a Csendes-óceánban