szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Etruszk sírt tártak fel francia régészek Korzikán egy nagy római kori temető alatt.

Az Aléria város közelében fekvő római nekropolisz több ezer sírja alatt két méterre bukkantak a régészek egy sziklába vájt kamrára, benne egy csontvázra és kézműves tárgyak tucatjaira. A leletek az edények típusa alapján a Kr. e. 4. századból származnak.

Az ásatás 2018 júniusában kezdődött, először 130 római kori sírt ástak ki az agyagos földből, bennük az eltemetettek maradványai és számos ékszer. A munka közben egy hat méter hosszú folyosóra bukkantak, amely egy sírkamrába vezetett.

Az ismeretlen eredetű etruszk nép Itália középső részén, a mai Toszkána és Lazio területén bukkant fel a bronzkorban, Kr. e. 900 körül, kultúrájukról kevés írásos emlék maradt fenn. Róma térhódításával hanyatlása fokozatos volt, míg az utolsó etruszk városok be nem olvadtak a terjeszkedő birodalomba. A héten bejelentett felfedezés új információkkal szolgálhat az etruszkok korzikai megtelepedéséről.

©

A sírba egy magas rangú elöljárót temettek, mellette etruszk tárgyakhoz nagyon hasonló 15 agyagedényt és bronz darabokat, amelyek egy tükörből származhatnak – mondta el Catherine Pigeade antropológus a helyszínen. "A frissen feltárt sír a hiányzó darab, amely segít összeilleszteni az etruszk temetkezési rítusok részleteit. Megerősíti azt a feltevést is, hogy a Kr. e. 259-es római hódítás előtt Aléria a Tirrén-tenger fontos kikötője volt, ahol etruszk, karthágói és kis-ázsiai görög érdekeltségek találkoztak" – mondta Franck Leandri vezető kurátor.

A sír közelében arany pecsétgyűrűt fedeztek fel, rajta női arc, amely talán Aphroditét ábrázolja.

A kutatók most a csontvázat vizsgálják, melyet a koponyán kívül mindenütt a tönkrement bútorok törmeléke borított. Azt tervezik, törvényszéki orvosszakértő segítségével fejtik meg a titkait.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Meghalt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?

Megmentik-e az önként adózó lokálpatrióták a városokat?