szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Eltérítettek egy népszerű videoszerkesztő szoftver letöltését kínáló weboldalt. Bár a hackerek ezúttal nem a mi régiónkat pécézték ki, azért jobb óvatosnak lenni az oldallal, mivel nem először esett ilyesfajta támadás áldozatául.

Több mint 1,3 millió havi látogatóval büszkélkedhet a népszerű, ingyenes videoszerkesztő és -konvertáló alkalmazás, a VSDC szoftver hivatalos weboldala, amelyet nemrégiben meghekkeltek, és sajnos nem először. A Dr. Web beszámolója szerint a hackerek olyan, hivatalosnak látszó letöltési linkeket kínáltak az oldal látogatóinak, amelyekkel azután azok rosszindulatú programot telepítettek a számítógépükre.

Tavaly is megfertőzték az oldalt, azonban a mostani támadás csak célzott csoport ellen irányul. A Dr. Web kutatói ugyanis olyan rosszindulatú JavaScript kódot találtak a VSDC weboldalán, amelyik elemezte a látogatók földrajzi helyzetét, és csak az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából odaérkezőket fertőzte. A fertőzést követően banki trójait juttattak az áldozatok gépére, amely azután kényes adatokat tudott ellopni onnan.

©

A honlapra került rosszindulatú kód körülbelül egy hónapig (február vége és március vége között) észrevétlen maradt. Az érintetteknek (tehát akik az említett időben töltötték le a programot) nem elég frissíteniük a szoftvert, hanem egy víruskergetőt is igénybe kell venniük, hogy megtisztítsák a számítógépüket. Ezután pedig ajánlott, hogy mindenütt változtassák meg a jelszavukat.

A VSDC egyébként nem csupán a felhasználók, hanem a hackerek körében is népszerű: az elmúlt években többször is meghekkelték az oldalt, és különféle kártékony programokat juttattak a gyanútlan felhasználók gépére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Na, de mit adott a Fidesz a 40-es, diplomás szingliknek? És az elvált anyáknak?

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott

Kézilabda-vb: újabb győzelem után negyeddöntős a magyar válogatott