szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, egyre közelebb kerül az amerikai hadsereg ahhoz, hogy lézerfegyverrel hatástalanítsák a repülőgépek a rájuk kilőtt rakétákat.

Néhány évtizeddel ezelőtt még bőven a sci-fi kategóriájában tartozott, mára viszont egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a repülőgépeket valódi lézerfegyverekkel szereljék fel. Persze ezek működését nem úgy kell elképzelni, ahogy azt például a Csillagok háborúja-filmeken láthattuk, hatékonyságukat tekintve viszont legalább olyan hasznosak.

Az amerikai védelmi minisztérium még 2017 nyarán kötött 26 millió dolláros szerződést a Lockheed Martin fegyvergyártó céggel a vadászgépre függeszthető lézerágyú kidolgozására. Hogy egy ilyen szerkezet (földön álló verziója) mire képes, azt láthattuk már egy videóban, ám ahhoz, hogy a technológiát a repülőgépekre is fel lehessen szerelni, meglehetősen sok fejlesztésre van még szükség.

Az amerikai légierő most ezen a téren lépett előre egy újabbat. A The Verge szerint több, a levegőből indított rakétát is sikerült leszedni a lézerrel, ami azt jelenti, hogy még egy ilyen "éles helyzetben" is jól vizsgázott a rendszer.

A tervek szerint leghamarabb 2021-ben kezdhetik meg a repülőgépes változat tesztelését, ám mindez komoly változást hozhat a harci repülőgépek hatékonyságába. Bár nem egy támadófegyverről van szó, a készülék így is nagyon hatékony lehet, hiszen képes leszedni a föld-levegő és a levegő-levegő rakétákat. Ezzel szinte sérthetetlenné válnak a repülőgépek – legalábbis akkor, ha rakétával akarják kilőni őket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Megvan 2020 legnépszerűbb előadója, Taylor Swiftet és Drake-et is leelőzte

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Olaszország nem engedélyezte, hogy Ausztráliába szállítsanak negyedmillió adag AstraZeneca-vakcinát

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében

Véget ért a sztrájk a Continental makói üzemében