szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A híres természetfilmes, David Attenborough szinte minden kalandján rögzítette a környezet zajait és zenéit. Utóbbi kapcsán fogalmazott most meg egy különös kérést.

A világ legismertebb természetfilmese, David Attenborough gyakran fordul a nyilvánossághoz, hogy a globális felmelegedésre, a klímaváltozásra vagy eltűnő fajokra hívja fel a figyelmet. Ezúttal viszont egy sokkal szokatlanabb témát vett elő: pályázatot hirdetett feltörekvő DJ-knek – írta a BBC.

A ma 93 éves lett Attenborough nagy zenerajongó, korai filmjeinek készítésekor pedig mindig volt nála magnó, hogy a környezet zajait rögzíteni tudja. Néha azonban zenéket is felvett, köztük egy háromperces előadásét, amire 65 évvel ezelőtt, a Zoo Quest nevű sorozat forgatásakor lett figyelmes, amikor Komodó szigetén kereste a komodói sárkányt. Ez az:

A mű egy tradicionális indonéz gamelán együttes zenéje, melynek legfőbb érdekessége, hogy sokféle hangszer hallható alatta. Attenborough azt szeretné, ha az eredeti dalt felhasználva modern, elektronikus zenét készítene valaki vagy valakik belőle, ami illeszkedik az ibizai klubok hangulatához.

A versenyt a Songlines magazin hirdette meg a természetfilmessel közösen, aki a szakértői zsűri mellett maga is részt vesz a pályázatok elbírálásában. Attenborough szerint a felvett zene azért is különleges, mert ilyet szinte sehol nem lehet már hallani, így a remixelés a mű fennmaradását is segítheti.

A természetfilmes egyébként régóta kapcsolatban áll a zenekészítéssel, a hangját több projektben is felhasználták egyes producerek. Ilyen például a 2012-es Superfast Jellyfish című nóta is, amelyet a Gorillaz készített.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Ököllel ütöttek meg két fiút egy bevásárlóközpontban

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Gálvölgyi János, Geszti Péter és már több mint 9 ezer aláíró követeli petícióban Demeter Szilárd lemondását

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó

Látványos karácsonyi díszbe öltözött egy pomázi tűzoltóautó