szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három éve fejleszti a Jeff Bezos érdekeltségébe tartozó Blue Origin azt az űrhajót, amely műszereket és embert is visz majd a Holdra. A Blue Moont most a sajtónak is bemutatták.

Igazi verseny kezdődik az elkövető időszakban az újabb holdraszállásért, amiről a Jeff Bezos-féle Blue Origin sem kíván lemaradni: a milliárdos Amazon-alapító cége saját tervezésű űrjárművel szeretne elérni a Holdra.

A Blue Moon névre hallgató hajót három éve fejlesztik, teljes valójában viszont most először, egy washingtoni sajtóeseményen láthatta meg a közönség. Bezos szerint a Blue Moon önállóan képes navigálni az űrben, és teherhajónak sem utolsó: több tonnányi felszerelést, köztük legalább négy holdjárót tud magával vinni, ami óriási segítség az asztronautáknak. De arra is alkalmassá tették, hogy a Holdról szállítson tovább űrhajósokat, ha netán erre lenne szükség.

©
©

"Ez egy hihetetlen jármű, és nem vitás, a Holdra megyünk vele", jelentette ki a Convention Centerben tartott eseményen a milliárdos üzletember, aki a BE-7 nevű, újonnan tervezett hajtóművet is bemutatta a meghívott vendégeknek. A szerkezetet folyékony hidrogén működteti, amely lehetővé teszi, hogy a szakemberek a Holdon előállított üzemanyaggal pótolják a kifogyott, az űrutazáshoz nélkülözhetetlen naftát. Ehhez csupán vízre lesz szükség.

©

Bár Bezos pozitívan nyilatkozott az indulásról (a Blue Moon több sikeres tesztet is teljesített már), ennek lehetséges időpontját nem közölte, és egyelőre azt sem tudni, a Hold melyik részén terveznek landolni. A speciális hajtómű miatt valószínűleg egy vízben gazdag területet keresnek majd.

A NASA 2024-ig kapott haladékot az amerikai kormánytól, hogy embert juttasson az égitest déli részére, mert ott sok a jég. Feltehetően a Blue Moon is ezt a területet nézi ki magának.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!