szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levelet küldött a közismert grafikai programjai használóknak az Adobe, arra figyelmezteti őket, ha nem a legújabb programokat használják a felhőszolgáltatáshoz, szerzői jogsértést követnek el.

Hét évvel ezelőtt, 2012 májusában indította útjára az Adobe a Creative Cloud névre keresztelt felhőszolgáltatását, ahol lényegében a cég minden fotós és videós alkalmazása elérhető – természetesen a megfelelő pénzösszeghez kötve a dolgot. A cég – talán direkt, talán véletlenül, de épp az indulás évfordulójára időzítve – nemrég arra hívta fel a felhasználók figyelmét, hogy az alkalmazások (Photoshop, Lightroom stb.) régebbi verziója nem lesz többé elérhető a számukra. Az Apple Insider most arról számolt be, hogy a júzerek egy üzenetet is kaptak, amiben arra figyelmeztetik őket: aki mégis a régebbi szoftvereket használja, az szerzői jogsértést követ el.

Az Adobe egy blogbejegyzésében arról lehetett olvasni, hogy a felhasználók csupán az adott szoftver két verziójához (a legfrissebhez és az azt megelőzőhöz) férhetnek hozzá. Hogy miért, arra viszont nem adtak magyarázatot – kivéve a szokásos "optimális teljesítményt és további előnyöket" ígérő indoklást.

A cég szóvivője a Gizmodónak is csak annyit nyilatkozott, hogy a korábbi szoftverek licence lejár, így ha valaki továbbra is azt használja, szerzői jogsértést követ el. Az Adobe azt ígéri, mindenkinek segítséget nyújt abban, hogy hogyan tud a legújabb verzióra frissíteni.

A mostani bejelentésnek valószínűleg ahhoz lehet köze, hogy a Dolby szintén perli az Adobe-ot a szerzői jogok megsértése miatt. A dolog lényegében arról szól, hogy a cég néhány szoftveréhez a Dolby által licencelt megoldásokat használta, ám a szerződésben előre kikötötték, hogy a licence összesen hány darab eladott termékre vonatkozik. A Creative Cloud elindításával azonban ezt a számot jócskán túllépte az Adobe.

Az előfizetéssel egy felhasználó több programhoz is hozzáférhet, a Dolby viszont csak egy után kap pénzt.

A felhasználóknak viszont jó okuk van arra, hogy zúgolódjanak, hiszen ők ugyanúgy kifizették a szolgáltatás árát, és nem az ő hibájuk, hogy olyan terméket kaptak, amit nem kaphattak volna meg. Az pedig, hogy frissítésre kényszeríti őket az Adobe, nem túl jó megoldás, tekintve, hogy valaki azért használ régebbi verziót egy programból, mert például olyan számítógépet használ, amin az a szoftver képes akadálytalanul futni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Minek köszönheti Vaszily Miklós, hogy végrehajtóból tulajdonossá vált?

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Az utolsó egyedek sejtjeiből támasztanának fel egy kihalt orrszarvú fajt

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?

Porhintés vírusügyben: a türkmén elnöknek higgyünk, vagy Orbán Viktornak?