Gécs Dániel
Gécs Dániel
Tetszett a cikk?

Új vállalkozást indít, így "szakít" korábbi munkahelyével az Apple, és az elmúlt évek egyik legnagyobb hatású dizájnere, Jony Ive.

Közel 30 év után távozik az Apple-től Sir Jony Ive, a cupertinói cég megkerülhetetlen és egyik legfontosabb embere – a hírt maga a vállalat jelentette be. (A technológia világával foglalkozó sajtó csaknem minden részén ez a vezető hír most, ami egyértelmű jel arra vonatkozóan, milyen és mekkora súlyú történésről van szó.)

Ive a közlemény szerint saját vállalkozás indítása miatt szakít az Apple-lel, habár ez csak papíron lesz így, a formatervező és az almás termékek felelőse ezután is kapcsolatban marad, az Apple lesz ugyanis Ive LoveForm névre keresztelt üzletének első (és alighanem kiemelt) ügyfele/partnere. Azt egyelőre nem tudni, mit is jelent ez a minősítés.

A LoveForm nevű cégről meglehetősen kevés információ áll rendelkezésre, az azonban biztosnak látszik, hogy Ive nem hagyja el Kaliforniát, a későbbiekben is itt tevénykedik majd, ugyancsak a technológia és a különböző okoseszközök terén. (A legendás tervező korábban egy különleges ékszert alkotott, de a hírek szerint nem ebben az üzletágban kíván boldogulni a brit szakember.)

Jony Ive neve csaknem egybeforrt az Apple-lel, a halk szavú zsenire a mai napig Steve Jobs jobbkezeként hivatkoznak az iparban. Nem véletlenül: mikor 1996-ban átvette a cupertinói cég dizájnrészlegét, lényegében a legrosszabb időszakban sikerült óriásit lendítenie a cég hírnevén és eredményein, melyhez természetesen az iMacnek is köze volt: Ive tervezte ugyanis az ikonikus számítógépet.

De persze nem csak ezen a területen remekelt a rövid idő után az Apple első számú ikonjának nevezett Ive. Vastagon kivette a részét a cég későbbi termékeinek elkészítésében, így például neki köszönhetjük az iPod, az iPhone, a Mac, továbbá az Apple Watch formatervét is. Bár a sajtóban ritkán szerepelt (és az Apple-bemutatók során sem állt nagyon színpadra), Ive minden új eszköz bemutatásakor jelen volt: az Apple legendás videóiban rendszerint felszólalt, értelemszerűen dicsérve minden terméküket – tegyük hozzá: többnyire jogosan.

A dizájngurut Erzsébet királynő néhány éve lovaggá ütötte, miután felkerült a lovagi címben részesülő kitüntettetek listájára. Azt még nem tudni, ki lesz az utódja az Apple-nél. A közleményben a vezérigazgató Tim Cook brilliáns munkatársaként ír róla.

Jony Ive munkasságáról a HVG gondozásában is jelent meg könyv, íme az egyik remek idézet tőle: "Másnak lenni nagyon könnyű, de jobbnak lenni nagyon nehéz".

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Gyurcsány szerint 900 ezer szavazója van a DK-nak

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában

Három hónap alatt több mint 40 jogvédőt gyilkoltak meg Kolumbiában