szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

És a tengervízben mérhető szokásos sugárzási szinthez képest 100 000-szer nagyobbat mérnek ma is a helyszínen. De a tudósok szerint ez nem veszélyes.

1989-ben süllyedt el, és máig radioaktív sugárzás szivárog a Komszomolec szovjet atom-tengeralattjáróból a Norvég-tengerben. A helyszínen ma is a tengervízben mérhető szokásos sugárzási szinthez képest százezerszeres sugárzási szintet mérnek, de a tudósok állítják, ez nem jelent veszélyt az emberre, közölték az első orosz-norvég expedíció eredményei alapján.

Az értékek viszont magasabbak az orosz 2007-es méréseknél, 100 becquerel literenként. A tudósok szerint az innen kifogott halakat is meg lehet enni nyugodtan. A vizsgálatok elvégzéséhez a távirányítású Aegir 6000 nevű mélytengeri merülő jármű készített a tengeralattjáróról felvételeket, amelyeket időközben az interneten is közzétettek. A képeken látható, hogy a tengeralattjáró törzsét erősen megviselte a baleset óta eltelt 30 év. A roncs jelenleg 1665 méteres mélységben fekszik a tengerfenéken.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Hunyadi Mátyás esetleges újratemetéséről beszélt Kásler Miklós

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Ha nem gondolkodik előre, óriási káoszt hagyhat maga után a cég vezetője, ha meghal

Venezuela új lapot nyitna Bidennel

Venezuela új lapot nyitna Bidennel