szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két éven át tartó tárgyalássorozat után szabadon távozhatott a bíróságról Marcus Hutchins, a szakember, aki megállította minden idők egyik legnagyobb kibertámadását. A férfit egy malware megalkotásával vádolták meg, végül vádalku született.

Marcus Hutchins nevét két éve ismerhette meg a világ, és nem is akárhogyan. Már javában tombolt a világ eddigi legnagyobb kibertámadása, a WannaCry, amikor az informatikus mindössze 3028 forintból, véletlenül megcsinálta a zsarolóvírus lekapcsológombját. A fiatal szakember történetét mi is megírtuk.

Csakhogy az ügye nem várt fordulatot vett: Hutchins a Las Vegasban rendezett Black Hat és Def Con kiberbiztonsági konferenciákon vett részt még 2017-ben, amikor a város repülőtéren letartóztatták. Kiderült ugyanis, hogy a vád szerint a férfi segített megalkotni és terjeszteni a 2014 júliusa és 2015 júliusa között igen aktív Kronos banki trójai vírust, amely adatlopásra specializálódott.

Összesen 10 különböző dologgal vádolta meg őt a hatóság, amiben ha bűnösnek találták volna, 10 év börtönre és több százezer dollár kártérítésre ítélték volna. Hutchins viszont megúszta a börtönt, áprilisban ugyanis elfogadta a vádalkut: a 10 vádpontból kettőt beismert, így a másik nyolcat ejtették ellene. Az ítélet után a Twitteren mondott köszönetet követőinek, az ügyvédeinek és a bírónak is – számolt be róla a Gizmodo.

Az ítéletet most hirdette ki a bíróság: végül nem ítélték börtönre, egy éven át azonban egy törvényi képveiselő fogja felügyelni őt.

A férfi a bíróságon úgy nyilatkozott, megbánta a tetteit, amit egyébként fiatalon követett el, azóta pedig a tudását a felhasználók adatainak védelmére fordította.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

Szegedi kutatók felfedezték a koronavírus új fertőzési mechanizmusát

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle