szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az érintőkijelzős irányításnak szerepe volt abban, hogy egy amerikai romboló és egy libériai tanker összeütköztek 2017-ben. A haditengerészet 2020-tól mechanikus irányításra cseréli az érintőképernyőket.

Az amerikai közlekedésbiztonsági bizottság nyilvánosságra hozta jelentését arról a 2017 augusztusi esetről, amikor a John S. McCain amerikai romboló Szingapúr partjainál összeütközött egy libériai tankerrel. A balesetben 10 ember vesztette életét, 48 pedig megsérült.

A jelentés szerint a balesetben szerepet játszott a legénység fáradtsága és a kiképzésükbeli hiányosságok, azonban az irányítókonzol kialakítása is jelentős tényező volt. A McCain két kormányállomásán két-két érintőkijelzővel lehet irányítani a hajót, illetve szabályozni a sebességét. A vizsgálat szerint a legénység tartalék kézivezérlésbe kapcsolta a rendszert, mert az "közvetlenebb kommunikációt" tesz lehetővé a digitális kormányművek és az irányítórendszer között. Azonban ebben az üzemmódban a kormányzást bármelyik másik munkaállomásról át lehet venni - ami meg is történt a baleset során, amikor a legénység megpróbált úrrá lenni a hajón, és az irányítás többször egyik munkaállomásról a másikra kapcsolt át. Ez hozzájárult a baleset közben kialakult zűrzavarhoz. A bizottság szerint az egész rendszer túl bonyolult, álláspontjuk szerint mechanikus irányítással a kezelőszemélyzetnek sokkal egyszerűbb dolga lett volna.

A baleset után a haditengerészet is felmérést végzett az állományában, és a személyzet álláspontja is az volt, hogy szívesebben dolgoznának mechanikus vezérléssel. Egy admirális egy haditengerészeti konferencián azt mondta az érintőkijelzős vezérlésről, hogy az a fölöslegesen modern kategóriába esik – írja a The Verge.

A haditengerészet bejelentése szerint az összes, a John S. McCainnel azonos osztályba tartozó rombolón lecserélik a vezérlést, a beszerzés már folyamatban van, az új rendszert egyszerűen be lehet majd építeni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

Nem elég Sorost führerezni ahhoz, hogy valaki teljesen kiírja magát a NER-ből

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

13 szolgálati ház megépítésére adott 3 milliárd 89 millió forintot az állam

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak

A fele sem épült meg a kormány által beígért uszodáknak