szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Proxima Cen b-n, úgy tűnt, jók lehetnek a feltételek az élethez, de a napja évente háromszor óriási napkitöréseket produkál.

Mindig újabb hírek jönnek, hogy lakható exobolygót találtak, vagyis egy olyan bolygót a Naprendszeren kívül, amelyen akár élet is lehet, vagy élni lehetne. Aztán rendre jön egy kijózanító hír is, például, hogy a bolygó napja olyan kisüléseket, flereket produkál, hogy mégsem lehetséges élet a szilárd felszínű bolygón.

©

A csillagaszat.hu cikke is egy ilyen hírrel jön, a maga 4,2 fényéves távolságával a Naphoz legközelebbi csillag Proxima Centauri hideg, vörös törpecsillag és a körülötte keringő bolygóról, a Proxima Cen b-ről utóbbi korábban egy óceánnyi vizet vesztett, de még maradhatott rajta valamennyi. MTA CSFK Csillagászati Intézetének kutatói, Vida Krisztián vezetésével kutatták a Proxima Centauri aktivitását, és azt szűrték le 50 napnyi adatsor elemzése után, hogy évente többször lehetnek erős napkitörések, amelyek súlyos hatással vannak a bolygó légkörére. Így itt sem valószínű, hogy jók a feltételek az élethez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekkel is foglakozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

Ukrajnának is adna a külügy a felesleges lélegeztetőgépekből

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen

Soros György ajánl egy receptet az EU-nak Orbánék ellen