szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csütörtökön működésbe lépett az EU tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős uniós ügynökség, az Eurojust új terrorizmusellenes nyilvántartása.

A CTR (Counter-Terrorism Register) nevű rendszer rendeltetése, hogy hatékonyabbá tegye a terrorizmussal kapcsolatos fenyegetésekre válaszul hozott igazságügyi intézkedéseket, és ezáltal javítsa az európai polgárok biztonságát. Az Európai Bizottság (EB) közleményéből kiderül: a CTR egy központi helyen gyűjti össze a legfontosabb igazságügyi információkat, hogy könnyebben fel lehessen deríteni a terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményeket érintő eljárások közötti esetleges kapcsolódási pontokat. A bizottság úgy látja, a CTR révén gyorsan és egységes módon megosztható információk segítségével a tagállami ügyészek aktívabban és hatékonyabban működhetnek együtt egymással, és könnyebben azonosíthatják azokat a gyanúsítottakat és hálózatokat, akik és amelyek több tagállamot érintő ügyekben lehetnek érintettek.

Az EB közleménye emlékeztet: 2015 novemberében Franciaországban, Párizsban és Saint-Denis-ben történt terrortámadások után azonnal észleltek a gyanúsítottak között országhatárokon átívelő kapcsolatokat. Ezt követően Franciaország, Németország, Spanyolország, Belgium, Olaszország, Luxemburg és Hollandia egy nyilvántartás létrehozását kezdeményezte az Eurojustnál a terrorista tevékenységekkel és hálózatokkal kapcsolatos igazságügyi információk összegyűjtése és a szükséges együttműködés mértékének megállapítása érdekében.

A CTR-t az EU minden tagállama használhatja, és az Eurojust azt kéri, hogy a tagállamok ebben a hónapban regisztrálják a gyanúsítottakkal és az ügyekkel kapcsolatos információikat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Elsodort egy babakocsit egy 92 éves nő Ausztriában, majd megállás nélkül továbbhajtott

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet

A tájékoztatási központ szerint hamisítvány az autósbolt oldalán idő előtt kijött kormányrendelet