szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szklerózis multiplex miatt már régóta tolószékben élt az édesapa, de egy kísérlet segített elérni álmát.

Hónapokig erősítette izmait egy mesterséges külső váz (exoskeleton) segítségével egy brit édesapa, hogy oltárhoz kísérhesse lányát annak esküvőjén – írta a The Daily Mail.

Az 59 éves Steve Barnes szklerózis multiplexben szenved, régóta elektromos tolószékbe kényszerült, orvosai pedig semmi jóval nem biztatták, azt mondták, soha nem fog tudni járni.

Az édesapát végül kiválasztották egy kísérletbe, mely során 20 betegnek próbáltak segíteni. A technológia lényege, hogy a páciensek a robotváz segítségével erősítik izmaikat és gyakorolják a mozgást. A váz segít nekik előre, majd lassan hátra haladni, így pont azok az izmaik erősödnek, melyek a járáshoz kellenek.

Barnes minden egyes nap három órát utazott a kórházba, hogy részt vehessen a kísérletben. Bár az elején még csak 30 másodpercet volt képes állva maradni, minden nap gyakorolt, hogy ne hagyja cserben imádott lányát.

„Nem akartam neki csalódást okozni. Az esküvő reggelén a biztonság kedvéért előkészítettük az elektromos tolószéket, mert alig mozogtak a lábaim, de végül sikerült” – mondta a férfi, akinek beteljesült az álma.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon

Kezdünk kifogyni a magyar alkotásokból - de ennél nagyobb baj is van a műkincspiacon

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

És akkor kiderült: a magyaroknak a Balaton se a Riviéra

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban